Clouds
21 Budapest
Dollár
369,01 Ft
Euró
394,68 Ft
Font
442,01 Ft
Bitcoin
23,062 $

„Nő, élet, szabadság”: beludzsisztáni nők csatlakoztak az iráni tüntetésekhez

Fotó: A 22 éves iráni Mahsza Amini halála miatt tiltakoznak a tüntetők Irán isztambuli konzulátusa előtt 2022. október 17-én. Iránban és más országokban a fejkendője nem megfelelő viselése miatt őrizetbe vett fiatal kurd nő, Mahsza Amini halála után törtek ki tüntetések szeptember közepén. MTI/EPA/Sedat Suna
Közel-Kelet
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az IHR igazgatója szerint ezeknek az embereknek több mint négy évtizede elnyomásban kell élniük, ám most végre a kezükbe vették az irányítást, nem hallgatnak tovább.

Számos videó jelent meg az interneten, amelyeken csadorba öltözött nők tüntettek az iráni Szisztán-Beludzsisztán tartományban, ahol a „Nő, élet, szabadság” felirattal ellátott transzparenseiket tartották a magasba.

Soron kívül Török-szíriai földrengés: 5261-re emelkedett a halálos áldozatok száma

A Záhedán megye utcáin tartott demonstráción végig azt skandálták, hogy „akár hidzsábbal, akár anélkül, előre a forradalom felé”, amely az Iráni Emberi Jogok (IHR) szerint meglehetősen ritka dolognak számít.

A szeptemberben kirobbant tüntetések óta megannyi ember vonult utcára, hogy kifejezze elégedetlenségét a számtalan igazságtalanság után, köztük a 22 éves kurd nő, Mahsa Amini halála miatt, aki azután vesztette életét, hogy az iráni erkölcsrendészek brutálisan bántalmazták.

A méltóság forradalmának kezdete

Azóta legalább 448 embert, köztük 60 kiskorút és 29 nőt öltek meg a helyi biztonsági erők, ezzel próbálva véget vetni az elégedetlenkedésnek, s most a beludzsisztáni nők is csatlakoztak a tüntetésekhez, akiknek hosszú ideje elnyomásban kell élniük – írta a The Guardian.

„Az Iránban zajló tüntetések a méltóság forradalmának a kezdetét jelentik. A nőket és a kisebbségeket több mint négy évtizede másodrendű állampolgárokként kezelik, ám most végre a kezükbe vették az irányítást”

– mondta az IHR igazgatója.

Mahmood Amiry-Moghaddam szerint több férfi is az utcákra vonult pénteken, miközben azt skandálták, hogy „nem akarunk gyermekgyilkos kormányt”, majd a taftani biztonsági erők tüzet nyitottak és könnygázt vetettek be ellenük.