Indiai tudósok olyan vírusmutációkat jelentettek, melyek “kikerülhetik az immunválaszt”

Fotó: CDC
not image

Borbély Fanni

2021.május.4 - 07:00

Az indiai kormány által létrehozott tudományos tanácsadói fórum tájékoztatta a hatóságokat a koronavírus egyes mintáiban található kisebb mutációkról, amelyek “esetlegesen kikerülhetik az immunválaszt”, ezért további vizsgálatokat igényelnek – osztotta meg a fórum egyik vezetője.

A tanácsadók azonban megosztották, hogy bár jelezték a mutációkat, jelenleg nincs okuk feltételezni, hogy azok jelenleg is terjednek vagy veszélyesebbek lehetnek. A tudósok azt vizsgálják, hogy mi vezetett az indiai esetek jelenlegi megugrásához, különösen pedig azt, hogy az országban elsőként észlelt, B.1.617 nevű variáns okolható-e érte.

Az Egészségügyi Világszervezet az indiai változatot nem nyilvánította “aggodalomra okot adó változatnak”, ahogyan azt az először az Egyesült Királyságban, Brazíliában és Dél-Afrikában észlelt változatok esetében is tette. A WHO azonban április 27-én közölte, hogy a genomszekvenáláson alapuló korai modellezése azt sugallta, hogy a B.1.617-es variáns nagyobb növekedési ütemű, mint más, Indiában keringő változatok.

Az indiai SARS-CoV-2 Genetikai Konzorcium vagy az INSACOG néven ismert tanácsadói fórum most további mutációkat fedezett fel a koronavírusban, amelyeket véleményük szerint szorosan nyomon kell követni.

“Néhány mintában olyan mutációt látunk felbukkanni, amely esetlegesen kikerülheti az immunválaszt” – mondta Shahid Jameel, az INSACOG tudományos tanácsadó csoportjának elnöke, egy vezető indiai virológus. Azt azonban nem árulta el, hogy a mutációkat az indiai változatban vagy valamelyik más törzsben észlelték-e.

“Hacsak nem tenyésztjük ki ezeket a vírusokat és nem vizsgáljuk meg őket laboratóriumban, nem lehet biztosat mondani. Egyelőre nincs okunk feltételezni, hogy terjednek, vagy hogy veszélyesebbek lehetnek, de megjelöltük őket, hogy szemmel tartsuk a dolgot” – fogalmazott Jameel.

India szombaton jelentett először több mint 400 ezer új koronavírusos esetet, az elszabadult fertőzések miatt pedig mondhatni összeomlott az egészségügyi rendszer, többek között a fővárosban, Újdelhiben, ahol jelenleg is hiány van orvosi oxigénből és kórházi ágyakból – írja a Reuters.