Dollár
393,56 Ft
Euró
408,13 Ft
Font
472,40 Ft
Bitcoin
16,846 $

Kiszabadult Indiából a halálos agybetegséget okozó feketepenész-fertőzés

Wikimedia Commons/Geographer
not image

Kulcsár Péter

2021. május 14. - 19:24

Eddig csupán Indiában regisztrálták a fatális gombabetegséget, nemrég azonban már a szomszédos Pakisztánból is jelentettek olyan pácienseket, akik elkapták a súlyos szövődményekkel járó fertőzést.

Mint ahogyan arról korábban már beszámoltunk, Indiában az úgynevezett mukormikózis szedi az áldozatait, amit a fekete penész gombafonalai okoznak, melyek átszövik a különböző szerveket, és akár az agyba is eljuthatnak, meggátolva ezzel az idegrendszer normális működését.

A The News International értesülései szerint néhány nap alatt az indiai határon keresztül átjutott Pakisztánba is a fertőzés, ahol az orvosok szerint sokkal több beteg kaphatta el a kórokozót, mint ahányat az egészségügyi hatóságok jelenteni tudtak.

Az egyik karacsi kórházban dolgozó orvos a lap megkeresésére elmondta, legalább öt mikormukózisos pácienst kezelt az elmúlt napokban, akik egyúttal a koronavírus-fertőzés tüneteit is mutatták, továbbá hozzátette, még legalább két klinikán számoltak be hasonló esetekről a kollégái.

A fekete penész egyébként gyakori gombafajtának számít, szinte mindenhol megtalálható, ám a gyenge higiéniai körülmények miatt elburjánozhat és egészségügyi problémákat okozhat.

A betegség főként azoknál a diabéteszes pácienseknél alakulhat ki, akik hosszú ideig kórházban kénytelenek lábadozni koronavírus-fertőzés miatt. Kutatók azt feltételezik, hogy a covidos tünetek elnyomására használt szteroidok hozzájárulhatnak a mukormikózis szétterjedéséhez a szervezetben, ezáltal a gombafonalak megjelenhetnek a tüdőben és az agyban is.

Az agresszív fertőzésre egyelőre nincs gyógymód, bár antibiotikumokkal már próbálkoztak az orvosok, egyelőre komoly sikereket nem értek el ezekkel a gyógyszerekkel, így minden egyes eset komoly odafigyelést igényel.