Íme a világ első üzemképes hidrogéneleme

not image

Kulcsár Péter

2021. január 25. - 16:59

Az ausztrál Lavo energetikai vállalat ledobta atombombáját a Tesla Powerwallra, már ami az otthon alkalmazható energiatároló rendszereket illeti.

Mindkét rendszer a nap- illetve szélenergiákból visszamaradt energiafölösleg felhasználására épül, így akkor sem maradhatunk áram nélkül, ha valamiért hiba lépne fel az ellátás során.

A Lavo Green Energy Storage System névre keresztelt masszív akkumulátora lényegében egy elektrolízises egység, ami vízből nyeri ki a hidrogént, majd tárolja, és egy üzemanyagcellában elektromos árammá alakítja – pontosan úgy, mint ahogyan az a hidrogén-meghajtású járművek esetében történik.

A hatalmas 40 kWh-ás kapacitásának köszönhetően a Lavo több mint háromszor erősebb a Tesla jelenlegi Powerwall 2-es egységéhez képest. Mindez elegendő mennyiségnek számít még ahhoz is, hogy két napon keresztül folyamatosan elláthassuk otthonunkat megfelelő energiával.

A Lavo rendszere a hidrogéngáz megbízhatóságának hála sokkal tovább bírja, mint a kémiai anyagok stabilitására hagyatkozó lítiumelemek. A modern technológiai megoldásokon kívül környezetvédelem szempontjából szintén előnyösebb az alkalmazása, mivel kevesebb ritkaföldfém szükséges a működéséhez.

Gondot okozhat a legrosszabb forgatókönyv szerint, ha kigyullad az aksi, mégis a cég leírásában az olvasható, hogy a hidrogén-technológia egy baleset esetén a hagyományos üzemanyagokhoz hasonló módon ég el.

A hátrányai közül megemlítendő a hatékonysági mutatója, ugyanis bár a Lavo 50 százalékos hatásfokra lőtte be az eszközt, ez még mindig jócskán elmarad a lítiumion-akkumulátorok átlagos effektivitásától. Nem meglepő módon az ára sem túl kecsegtető, az Energy Storage System ugyanis 26,9 ezer dollárba kerül, amiből akár három Tesla Powerwall 2-t is vásárolhatnánk magunknak.