Közel a zöld jövő – apró algákkal hidrogén bioüzemanyagot termelhetünk

not image

Kulcsár Péter

2020. november 28. - 00:49

Mini biológiai gyárakat hoztak létre tudósok úgy, hogy apró, cukros vízcseppekbe fotoszintetikus algákat csöppentettek, amelyek táplálkozásuk során hidrogént állítottak elő, amivel széndioxid-mentes energiát lehet termelni.

Mini biológiai gyárakat hoztak létre tudósok úgy, hogy apró, cukros vízcseppekbe fotoszintetikus algákat csöppentettek, amelyek táplálkozásuk során hidrogént állítottak elő, amivel széndioxid-mentes energiát lehet termelni.

A Nature Comunications tudományos lapban közzétett tanulmány szerint bizonyos finomhangolt körülmények között az algák a vízben oxigén helyett energiában bővelkedő hidrogént állíthatnak elő. Habár ezek a minigyárak egyelőre még túlságosan kicsik, a jövőben a technológia fejlesztésével egy fenntartható energiaforrást alkothatunk meg, ezáltal akár örökre búcsút inthetünk a fosszilis eredetű üzemanyagoknak.

Már az általános iskolai biológia órák óta tudjuk, hogy fotoszintézis során szén-dioxidból oxigén keletkezik. A Bristoli Egyetem és a kínai Harbin Technológiai Intézet kutatói rájöttek, hogy ha az algákat szorosan egymáshoz nyomják a vízcseppeken belül, akkor nem oxigént, hanem hidrogént bocsátanak ki.

Mindez azért történhet meg, mert egy ilyen környezetben nincs elegendő oxigénatom a tipikus fotoszintézishez, ezért a hidrogéntermelő enzimek veszik át az uralmat.

Hogy még ennél is sokkal hatékonyabbá tegyék a kutatók ezeket az apró biológiai üzemeket, oxigénfogyasztó baktériumokkal vonták be őket, így arra kényszerítették az algákat, hogy még több hidrogént válasszanak ki.

Egy parányi méretű hidrogéngyárral természetesen nem oldhatjuk meg egyetlen varázscsapásra a globális klímaváltozással és az üvegházhatású gázok emissziójával kapcsolatos problémákat, azonban az korántsem elképzelhetetlen, hogy a közeljövőben felhasználhatják majd az ötletet a hidrogéncellás eljárásoknál.

Stephen Mann, a Bristoli Egyetem biológus professzora a következőképpen kommentálta a felfedezésüket:

“Komoly környezetvédelmi potenciál rejlik az algasejtek szintetikus mikrokörnyezetben, apró vízcseppecskékben való, fotoszintézis általi alkalmazásában, így a jövőben új irányokból közelíthetjük meg a hidrogén előállítását.”