Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
363,95 Ft
Euró
394,36 Ft
Font
468,84 Ft
Bitcoin
64,330 $

Idegrendszert károsító rejtélyes fertőzés szedi az áldozatait

Több mint 40 embernél azonosítottak egy ismeretlen eredetű fertőzést a kanadai New Brunswickban, amely mindezidáig ritkaságnak számított.

...svg content...Fotó: Unsplash
Külföld
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az úgynevezett Creutzfeldt–Jakob-szindróma (CJD) klasszikus tüneteihez hasonló szimptómákat vettek észre 42 páciens esetében a New Brunswicki egészségügyi hatóságok.

A CBC értesülései szerint egyelőre nem tudni, mi állhat a furcsa tünetegyüttesek mögött, szakorvosok csupán találgatnak azzal kapcsolatban, hogy éppen fertőzött ételekkel vagy ivóvízzel, esetleg levegő útján terjedhet-e a fertőzés. Soron kívül Kiderült, mely egyetemre volt a legnehezebb bekerülni

Szakértők úgy gondolják, hogy a CJD-vel ellentétben egy új betegséggel van dolguk, ugyanis bár a tünetek hasonlóak, a kórlefolyás mégis változatosabb, egyetlen közös a két rendellenességben, hogy mindegyiket prionok okozzák.

A legfőbb tünetek közé tartozik a viselkedés hirtelen megváltozása, az alvási nehézségek, a megmagyarázhatatlan eredetű ízületi és izomfájdalmak, a hallucinációk, a koordinációs problémák, valamint a nyakmerevség, melyek következtében végül beállhat az agysorvadás és az agyhalál.

A fertőzésnek való kitettség után elég hosszú a lappangási idő, az első panaszok 18-36 hónap múlva jelentkezhetnek csupán az érintett pácienseken, akik nem is sejtik, hogy a kórokozó prionok a szervezetükben vannak.

Kutatók jelenleg azon dolgoznak, hogy beazonosítsák a kulcsfontosságú fehérjék átalakítására képes prionokat, ezáltal a jövőben időben detektálni tudják majd a betegeket, így elkerülhető esetükben az enyhébb tünetek súlyosabb szövődményekké való elfajulása.

Tisza Párt alelnöke Balog Zoltánról: küldetése, hogy letörje a magyarok szabadságvágyát

Bírálata dacára Tarr Zoltán ma is nagyon szereti egyházát, a püspökről viszont nincs túl jó véleménnyel.

CNN: szoros a verseny Donald Trump és Kamala Harris között

A CNN legfrissebb közvélemény-kutatása szerint Kamala Harris alelnök és Donald Trump volt elnök között kiegyenlített küzdelem várható az amerikai elnökválasztási kampányban, miután Joe Biden elnök visszalépett az újraindulástól.