Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Idegrendszert károsító rejtélyes fertőzés szedi az áldozatait

Fotó: Unsplash
Külföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Több mint 40 embernél azonosítottak egy ismeretlen eredetű fertőzést a kanadai New Brunswickban, amely mindezidáig ritkaságnak számított.

Az úgynevezett Creutzfeldt–Jakob-szindróma (CJD) klasszikus tüneteihez hasonló szimptómákat vettek észre 42 páciens esetében a New Brunswicki egészségügyi hatóságok.

Soron kívül Nem kell aggódni, a következő napokban sem lesz hiány tojásból

A CBC értesülései szerint egyelőre nem tudni, mi állhat a furcsa tünetegyüttesek mögött, szakorvosok csupán találgatnak azzal kapcsolatban, hogy éppen fertőzött ételekkel vagy ivóvízzel, esetleg levegő útján terjedhet-e a fertőzés.

Szakértők úgy gondolják, hogy a CJD-vel ellentétben egy új betegséggel van dolguk, ugyanis bár a tünetek hasonlóak, a kórlefolyás mégis változatosabb, egyetlen közös a két rendellenességben, hogy mindegyiket prionok okozzák.

A legfőbb tünetek közé tartozik a viselkedés hirtelen megváltozása, az alvási nehézségek, a megmagyarázhatatlan eredetű ízületi és izomfájdalmak, a hallucinációk, a koordinációs problémák, valamint a nyakmerevség, melyek következtében végül beállhat az agysorvadás és az agyhalál.

A fertőzésnek való kitettség után elég hosszú a lappangási idő, az első panaszok 18-36 hónap múlva jelentkezhetnek csupán az érintett pácienseken, akik nem is sejtik, hogy a kórokozó prionok a szervezetükben vannak.

Kutatók jelenleg azon dolgoznak, hogy beazonosítsák a kulcsfontosságú fehérjék átalakítására képes prionokat, ezáltal a jövőben időben detektálni tudják majd a betegeket, így elkerülhető esetükben az enyhébb tünetek súlyosabb szövődményekké való elfajulása.