Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,03 Ft
Euró
395,37 Ft
Font
468,12 Ft
Bitcoin
61,963 $

Elhunyt a koronavírus-szkeptikus tanzániai elnök

Életének 61. évében elhunyt John Magufuli, Tanzánia elnöke, aki már hetek óta nem jelent meg a nyilvánosság előtt és sokan azt feltételezték, hogy maga is koronavírus-fertőzött lett. A „bulldózer” becenévre hallgató elnök végül szívroham áldozata lett.

...svg content...Dodoma, 2021. február 22. 2021. február 21-én közreadott képen John Magufuli tanzániai elnök beszél egy pártkongresszuson Dodomában 2020. július 11-én. Magufuli 2021. február 21-én először ismerte el, hogy a koronavírus-fertőzés jelen van az országában, előtte hónapokon át azt hangoztatta, hogy imádsággal már legyőzték. Az államfő felszólította a lakosokat, hogy legyenek elővigyázatosak, sőt, arra is kérte őket, hogy hordjanak egészségügyi maszkot, de csak hazai gyártásút. A világjárvány eleje óta mindvégig óvta a tanzániaiakat a külföldi áruktól, köztük a koronavírus elleni vakcinától is. MTI/AP
Külföld
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

Tanzánia kormány bejelentette a szerdai nap folyamán, hogy életét vesztett John Magufuli elnök – írja a Deutsche Welle. Az országos közszolgálati televízióban Samia Suluhu Hassan alelnök erősítette meg, hogy az elnök szívroham következtében hunyt el.

„Szeretett elnökünk a mai nap folyamán, este 6 óra magasságában örök álomra hajtotta a fejét. Az összes zászló félárbocra fog ereszkedni a szomorú hír hallatán 14 napig. Az elnök az elmúlt tíz év során küzdött már ezzel a betegséggel” – mondta az alelnök, aki hozzátette, hogy egy Dar es Salaamban található kórházban vesztette életét, Tanzánia legnagyobb városában. Soron kívül Pride pikniket tartott David Pressman, több magyar politikus is részt vett az eseményen

Zitto Kabwe, az ellenzék vezetője megerősítette, hogy beszélt már az alelnökkel és részvétét fejezte ki az elnök halála miatt. Kabwe a Twitteren úgy fogalmazott, hogy Tanzánia örökké emlékezni fog az ország fejlődésébe fektetett munkájáért.

Az elmúlt hetek során egyre több spekuláció látott napvilágot arra vonatkozóan, hogy Magufuli is elkapta a koronavírust. A kenyai sajtó alapján mi is beszámoltunk arról, hogy egy afrikai ország vezetőjét egy Nairobi kórházban ápolnak, aki minden bizonnyal a tanzániai elnök lehet.

Magufuli a nyugati világ köztudatába minden bizonnyal úgy fog bevonulni, mint az elnök, aki állami szinten volt szkeptikus a vírussal szemben. Még azzal is szórakozott egy ponton, hogy papayákról és kecskékről vett mintákat küldött a tesztközpontokba, melyek pozitív eredménnyel jöttek vissza.

A tavasz második felében pedig úgy döntött, a továbbiakban nem fognak adatokat közzétenni az ország koronavírus-fertőzötteiről és halálos áldozatairól. Az adatbázist utoljára májusban frissítették, akkor 509 regisztrált fertőzött és 29 haláleset volt az országban.

Amíg a szomszédos Kenya és Uganda lezárásokkal és kijárási tilalommal próbált védekezni a vírussal szemben, Magufuli többek meglepetésére bejelentette, hogy Tanzánia nem zár be, és a vállalkozások továbbra is zavartalanul működhetnek.

„Mi tanzániaiak nem fogjuk magunkat bezárni, egy olyan napot sem fogok bejelenteni, amit lezárással fogunk tölteni, mert Istenünk még életben van, és továbbra is védelmünkbe vesz minket. Folytatnunk kell az óvintézkedések betartását, mint a gőzterápiát. Ha gőzölés közben Istenhez imádkozol, végzett a napi tevékenységedet és jól eszel, akkor a szervezetet immunis lesz a koronavírusra”

mondta egyszer.

Miután Zanzibár alelnöke, Seif Sharif Hamad februárban belehalt a koronavírus szövődményeibe, Magufuli és a tanzániaiak jelentős része elismerte, hogy nagyobb a kockázata ennek, mint gondolták. Az egészségügyi minisztérium még egy iránymutatást is kiadott, hogy mivel lehet megelőzni a fertőzést a leghatékonyabban.

A Tanzánián kívül sehol sem igazán népszerű elnök

Magufuli 1959. október 29-én született, és 2009-ben szerezte meg a doktori címét a Dar es Salaam Egyetemen, ahol korábban 1994-ben diplomázott. Rövid ideig tanárként és ipari vegyészként dolgozott, majd csatlakozott a politikához az addigi kormánypárt, a Chama Cha Mapinduzi (CCM) színei alatt.

1995-ben választották meg parlamenti képviselőnek, majd ugyanabban az évben kinevezték a munkaügyi miniszter első számú helyettesének, amely minisztériumi pozíciót 20000-ben sikerült megszereznie. 2010-ben nagy népszerűségre tett szert, amikor munkaügyi és közlekedési miniszternek nevezték ki.

Magufuli nagyon keményen lépett fel az építési ipar korrupciója ellen, gyakran nyilvános beszédekben támadt a korrupt szereplőkre, melynek következtében sikerült megnyernie magának a tanzániaiak szimpátiáját és a „bulldózer” becenevet.

2015-ben indult el végül először az elnöki székért, ahol a szavazatok 58 százalékát sikerült magának megszereznie, legyőzve ezzel az ellenzéki Chadema párt jelöltjét, Edward Lowassát. 2020-ban pedig megnyerte a második ciklusát is, ám Tundu Lussu ellenzéki jelölt akkor választási csalásra panaszkodott.

„Mint tudjátok, a választások számos ország számára a konfliktus forrásának bizonyultak, de mi, tanzániaiak sikeresen kiálltuk a próbát. Ez is bizonyíték a világ számára, hogy Tanzánia egy békeszerető nemzet, és nagyon sokat érett a demokráciánk”

mondta beiktatási beszédében.

Tanzániában elképesztő népszerűségnek örvendett Magufuli, nagy tiszteletet szerzett magának a minimálisra csökkentett kormányával és költségcsökkentésével. 2015-ben például felfüggesztette az ország függetlenségi ünnepségeit, és inkább arra sürgette a lakosságot, hogy tegyék tisztába közösségeiket a kolera-járvány elleni küzdelem jegyében.

Hatalmas építési projektek is köthetők a nevéhez, többek között a Bagamoyo Kikötő, egy új vasútrendszer és a Dar-es-Salaam Nemzetközi Repülőtér is. Az egész kontinensen tisztelték a korrupcióellenes harca miatt, nem csak országon belül, melyet Martin Adatai kenyai politológus is megerősített:

„Magufuli azzal a platformmal került hatalomra, hogy leszámol a korrupcióval és hatalmat ad a tömegeknek. Azok az emberek nem örültek neki különösebben, akik a korrupció és az egyéb vicces dolgok haszonélvezői voltak”

Az idők előrehaladtával azonban Magufuli népszerűsége nagyot zuhant Tanzánián kívül, ugyanis több emberi jogi jogsértéssel vádolták meg, köztük a sajtó- és a szólásszabadság elnyomásával. 2020-ban például kormánya elfogadott egy törvényt, melynek értelmében büntetőjogi tényállássá vált, ha egy sajtótermék engedély nélkül tett közzé egy nemzetközi hírt.

A száműzetésben élő ellenzéki vezető, Tundu Lissu számára Magufuli kormánya – az elért sikerek ellenére – egyre inkább autokratikussá vált, melyet a Deutsche Wellének nyilatkozva is kifejtett:

„Igen, megépítette ezeket a dolgokat, de ez nem legitimálja a drákói szigorra emlékeztető, nagyon autoriter intézkedéseket, amelyeket az országra kivetett. Az elnök intézkedései nem legitimálták az ország demokratikus folyamatainak elpusztítását”

Lendvai Ildikó szerint Lázár János Orbán Viktor ellen fordulhat a miniszterelnöki székért

Lendvai Ildikó arról kezdett el beszélni, hogy Lázár János Orbán Viktor miniszterelnöki székére vágyhat, amit adott esetben sokan árulásnak minősítenének.