Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Hústermesztő növényeket hoztak létre genetikusok

Hústermesztő növényeket hoztak létre genetikusok

Hústermesztő növényeket hoztak létre genetikusok
Twenty20

Izlandi kutatóknak sikerült 100 ezer szál árpát genetikailag módosítani üvegházban kifejezetten laboratóriumban növesztett húsok előállításának céljából.

A génmódosított árpát a betakarítást követően „növekedési faktor” nevű kivonattá változtatták, amit később tápanyagban dús fehérjékké lehet alakítani, mely alapja a laborban készített húsféléknek.

A cikk a videó után folytatódik

Az ORF Genetics vállalat összesen 2 ezer négyzetméteres területen termeszti a speciális árpát, melyeket főként átprogramozott állati őssejtek segítségével állítanak elő, szintén laboratóriumi körülmények között.

Eddig már sikeresen legyártottak különféle bőrápolási szereket a szóban forgó növekedési faktoroknak köszönhetően, a közeljövőben pedig a húspiacot szeretnék forradalmasítani az állati izom- és zsírszövetek növényi imitációjával.

Ha sikerülne realizálni terveiket, akkor elképzelhető, hogy azok is megkóstolhatják a húsféléket, akik korábban vegetáriánusok voltak, illetve zöld módszerekkel elérhetnék, hogy a vágóhidakon kevesebb állatot kelljen lemészárolni.

A technológiához egyetlen jószágot sem kell levágni, mindössze az őssejtjeiket kell begyűjtenünk hozzá, ezáltal sokkal változatosabb és környezetkímélőbb opciót kínálunk a hagyományos termékekkel szemben” – olvasható az ORF Genetics hivatalos közleményében.