A hollywoodi színészeknek elege van a deepfake-videókból

Fotó: Unsplash
Smart
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Legutóbb Tom Cruise és Keanu Reeves esett ennek áldozatául, ám Bill Murray és Scarlett Johansson is hasonlóan járt.

A 24.hu beszámolója szerint egyre több probléma van abból Hollywoodban, hogy hamisított videófelvételek terjednek a neten, legutóbb például Tom Cruise és Keanu Reeves járt így. Most pedig a hétszeres Oscar-jelölt Wes Anderson új filmje kapcsán akadt nehézség, ugyanis a csalók olyan hamisított előzeteseket készítettek a YouTube-ra, amelyekben Bill Murray és Scarlett Johansson volt látható.

A gond az, hogy a felvételek elképesztően valódinak tűntek, mintha tényleg a filmből vették volna a szupersztárok által eljátszott jeleneteket, ráadásul a videók minősége alapján sem lehetett könnyen eldönteni, hogy mi a helyzet. Mindez további megosztottságot szült Hollywoodban: egyesek lehetőséget látnak a technológia tartalomkészítési potenciáljában, mások azonban aggódnak a felhasználás módja miatt.

A színészeket képviselő Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) szervezet a kialakult helyzet miatt új alapokra helyezné a stúdiókkal kötendő munkaszerződéseket, amelyekben kiemelt figyelmet kapna az MI használata. A téma kapcsán Duncan Crabtree-Ireland, a szakszervezet főtárgyalója azt nyilatkozta:

„A művészek neve, képmása, hangja, és személyisége kizárólag az előadóművészek tulajdonát képezik”

– jelentette ki, hozzátéve, hogy méltányos díjazást követel a színészeknek, amennyiben digitális hasonmások jelennek meg róluk, ám ha nem sikerül megállapodni a stúdiókkal, sztrájk is kezdődhet.

A mesterséges intelligenciával való visszaélések megszaporodtak a generatív modellek előretörése óta, ám vannak olyan színészek is, akik saját maguk járultak hozzá ahhoz, hogy a haláluk után is felhasználják a képmásukat vagy hangjukat a filmvásznon. Erre vonatkozóan Tom Hanks mondta el a véleményét nemrégiben, James Earl Jones viszont már alá is írta az erről szóló szerződést.