Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
360,07 Ft
Euró
390,68 Ft
Font
456,75 Ft
Bitcoin
57,109 $

Hiperszonikus atomrakétát tesztelt Oroszország

Kedden az orosz hadügyminisztérium bejelentette, hogy sikeresen elindította a hiperszonikus nukleáris töltetekkel kapcsolatos kísérletezéseit.

Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Kedden az orosz hadügyminisztérium bejelentette, hogy sikeresen elindította a hiperszonikus nukleáris töltetekkel kapcsolatos kísérletezéseit.

Az AP hírügynökség információi szerint a Zircon névre keresztelt atomrakétát a Fehér-tengerről lőtték ki, és teljes pontossággal eltalálta a tőle északabbra, a Barents-tengeren kihelyezett célpontot. Soron kívül Akár 21 fok is lehet szerdán, csak fátyolfelhők zavarhatják meg a napsütést

A tesztelést Oroszország államfője, Vlagyimir Putyin komoly eseményként könyvelte el. Úgy tűnik, hogy beléptünk a tengeri hadviselés következő érájába, ugyanis mostantól már olyan villámgyors atomfegyvereket is bevethetnek egymás ellen a felek, amelyeket egyszerűen lehetetlen elhárítani.

Múlt decemberben az orosz kormány arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy a hangsebességnél 27-szer gyorsabb sebesség elérésére képes, a rakétaelhárító rendszereket könnyedén elkerülő hiperszonikus indítójárművet, az Avangardot működésbe helyezték.

Habár a rövidke orosz közleményben nem említik nevén az Avangardot, egészen biztos, hogy erről az egységről van szó, mivel rengeteg bizonyíték utal arra, hogy a világ első hiperszonikus nukleáris fegyvere a leírtak szerint tökéletesen üzemel.

Egyelőre a részletek még kérdésesek, Vlagyimir Putyin 2019-ben azonban elárulta, a terveik szerint a Zircon akár ezer kilométeres hatótávolsággal rendelkezhet, valamint a hangsebesség kilencszeresére gyorsulhat fel.

Az orosz elnök a következőképpen kommentálta szerdán az eseményeket:

„Fegyveres erőink, a hadsereg és a haditengerészet ellátása a modern idők legkorszerűbb fegyverrendszerével hosszú távon biztosíthatja országunk védelmét.”

Ismét probléma van az androidos Messengerrel, most a buborékok szálltak el

Sokan tapasztalják a Messenger problémáját, ami lehetetlenné teszi a chatfejek használatát Androidon.