Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,612 $

Harmadik generációs covid-mutánst találtak a Fülöp-szigeteken

Fotó: Flickr/NIAID
Külföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Ismét a Fülöp-szigeteken ütötte fel a fejét az újabb koronavírus-variáns okozta gócpont – ezúttal már egy harmadik generációs kórokozóról van szó, melynek genetikai szerkezete ismét jelentősen változott.

Az újonnan felfedezett mutáció hasonlít a korábbi japán B.1.1.248 és a brazil P.1 variánsokhoz, amelyek sokkal fertőzőképesebbek az eredeti, vuhani Sars-CoV-2 vírushoz képest.

Soron kívül Megszöktek a börtönből, majd elmentek palacsintázni: a vendégek buktatták le őket

A Forbes elemzéséből megtudhattuk, hogy a covid-törzset elsőként Közép-Visayas régióban detektálták a Fülöp-szigeteki Egyetem kutatói, akik januárban és februárban összesen 33 begyűjtött mintában bukkantak rá a ragályos kórokozó nyomaira.

A genom szekvenálása során rájöttek, hogy 13 biológiailag jelentős módosulás történt a genetikai szerkezetben, továbbá bebizonyosodott, hogy a fertőzésben kulcsszerepet játszó tüskefehérje is drasztikus módon változott.

A P3 névre keresztelt mutációban rengeteg genetikai változatosságot figyeltek meg a szakemberek, közülük az egyik legérdekesebb a korábban említett tüskeprotein átalakult összetétele, melynek köszönhetően agresszívabban terjedhet a vírus az emberek között.

Jó hír, hogy a mutációkkal szembeni védőoltások fejlesztési folyamatai már javában zajlanak, azt viszont egyelőre megsaccolni is nehéz, valójában milyen mértékű védelmet biztosíthatnak majd ellenük.

A Moderna és a Pfizer is belevágott az új, módosított vakcinák tesztelésébe, egyes kutatók pedig azon fáradoznak, hogy kifejlesszenek egy univerzális oltóanyagot, amellyel az elkövetkező években létrejövő variánsokkal szemben is immunitást lehet elérni.