Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
362,75 Ft
Euró
393,53 Ft
Font
467,81 Ft
Bitcoin
64,253 $

Harmadik generációs covid-mutánst találtak a Fülöp-szigeteken

Ismét a Fülöp-szigeteken ütötte fel a fejét az újabb koronavírus-variáns okozta gócpont – ezúttal már egy harmadik generációs kórokozóról van szó, melynek genetikai szerkezete ismét jelentősen változott.

...svg content...Fotó: Flickr/NIAID
Külföld
Author image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az újonnan felfedezett mutáció hasonlít a korábbi japán B.1.1.248 és a brazil P.1 variánsokhoz, amelyek sokkal fertőzőképesebbek az eredeti, vuhani Sars-CoV-2 vírushoz képest.

A Forbes elemzéséből megtudhattuk, hogy a covid-törzset elsőként Közép-Visayas régióban detektálták a Fülöp-szigeteki Egyetem kutatói, akik januárban és februárban összesen 33 begyűjtött mintában bukkantak rá a ragályos kórokozó nyomaira. Soron kívül Kiderült, mely egyetemre volt a legnehezebb bekerülni

A genom szekvenálása során rájöttek, hogy 13 biológiailag jelentős módosulás történt a genetikai szerkezetben, továbbá bebizonyosodott, hogy a fertőzésben kulcsszerepet játszó tüskefehérje is drasztikus módon változott.

A P3 névre keresztelt mutációban rengeteg genetikai változatosságot figyeltek meg a szakemberek, közülük az egyik legérdekesebb a korábban említett tüskeprotein átalakult összetétele, melynek köszönhetően agresszívabban terjedhet a vírus az emberek között.

Jó hír, hogy a mutációkkal szembeni védőoltások fejlesztési folyamatai már javában zajlanak, azt viszont egyelőre megsaccolni is nehéz, valójában milyen mértékű védelmet biztosíthatnak majd ellenük.

A Moderna és a Pfizer is belevágott az új, módosított vakcinák tesztelésébe, egyes kutatók pedig azon fáradoznak, hogy kifejlesszenek egy univerzális oltóanyagot, amellyel az elkövetkező években létrejövő variánsokkal szemben is immunitást lehet elérni.