Clouds
21 Budapest
Dollár
344,43 Ft
Euró
369,39 Ft
Font
428,66 Ft
Bitcoin
25,796 $

Hússzor több vírus található a brit mutánssal fertőzött magyarok szervezetében

Eger, 2020. december 4. Berkes Gabriella Írisz diplomás ápoló hallgató koronavírusteszthez vesz mintát Kósáné Szabó Ildikótól, az Egri Balassi Bálint Általános Iskola Tinódi Sebestyén Tagiskolája pedagógusától az intézményben 2020. december 4-én. Folytatódik az egészségügyi, a szociális, a bölcsődei, az óvodai dolgozók és a pedagógusok gyorstesztelése, amelyben az orvosi, egészségügyi képzésben részt vevők is segítenek kéthetes, fizetett gyakorlat részeként. MTI/Vajda János
Belföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Neumann Labs legfrissebb kutatásai alapján a magyarországi koronavírus-fertőzések 95 százaléka az agresszívabb brit covid-mutációhoz köthető.

A magyar tulajdonú Neumann Labs diagnosztikai laboratórium szakértői a náluk levett PCR-tesztek vizsgálatai alapján kiderítették, hogy a brit variánssal fertőzött személyekben 10-szer, sőt akár 20-szor több vírusrészecske van jelen, mint az alapváltozattal megfertőzött páciensekben – számolt be róla az Infostart hírportál.

Soron kívül Földrengés volt Horvátországban

A nukleinsav alapú PCR-teszt azon túl, hogy hatékonyan képes kimutatni a fertőzéseket, vírusterhelés tesztelésére is alkalmas módszer.

A cégnél a naponta átlagosan elvégzett 3 ezer tesztből a pozitív minták közel 95 százalékában kizárólag a brit mutációt detektálták, bennük pedig 15-ször annyi vírust mértek, mint a korábbi, első és második hullámban terjedő vuhani fertőzések esetében.

A laboratórium kutatói 1,5 ezer brit variánssal fertőzött beteg mintáját vizsgálva jöttek rá az összefüggésekre, egyúttal bebizonyították, hogy a dél-afrikai vírustörzs egyelőre csupán elszórva bukkant fel az országban.

Mindezek alátámasztják azokat a tudományos feltételezéseket, melyek szerint egy személy mintájában talált vírusmennyiség egyenesen arányos lehet a betegség lefolyásának súlyosságával.

Az sem kizárt, hogy azért veszélyesebb a brit mutáció körülbelül 50 százalékkal, mert a páciensek szervezetében sokkal több vírus képes replikálódni, ezáltal könnyebben át tudják adni másoknak a kórokozót.