Pálcika nélküli koronavírustesztet fejlesztettek ki Hollandiában

Illusztráció / Pixabay
not image

Kolláth Benjámin

2021. március 7. - 00:55

Általában a koronavírus-tesztek úgy zajlanak, hogy egy gyapotpamacsot az ember száj- vagy orrnyílásán keresztül egy pálcikával az ember garatáig nyomnak és az innen vett kenetből mutatják ki a vírus jelenlétét.

A Reuters cikke szerint azonban egy holland feltalálónak, Peter van Weesnek sikerült találnia egy kevésbé kényelmetlen tesztelési módot, melyhez nincs szükség semmilyen pálcikára.

Az úgynevezett üvöltőfülke egy légmentesen lezárt kabin, amiben a tesztalanyoknak teli tüdőből kell sikítania, majd egy ipari légtisztító elemzi a kabinban lévő részecskéket és jelzi, ha koronavírusokat talált. Az egész eljárás nem vesz igénybe három percet.

„Amennyiben koronavírusos az ember és fertőz is, akkor az üvöltözéssel több tízezer olyan részecskét lök ki magából, amelyben jelen van a vírus” – idézi a Reuters Van Weest.

A módszer tesztelésére a feltaláló egy amszterdami tesztközpont mellett állította fel a fülkéjét, ahol azokat várja, akik már megkapták a koronavírus-tesztjükre az eredményt. A holland egészségügytől nem kommentálták a találmányt arra hivatkozva, hogy nem tudnak róla sokat.

Akinek esetlen a fentiek közül egyik módszer sem elég kényelmetlen, bátran ajánlunk egy kínai utazást, ott ugyanis már bevett szokás az elvileg sokkal hatékonyabb anális PCR-tesztek használata.