Hamisak a marsi gombákról készült felvételek, ám az élet lehetőségének ötlete továbbra sem elvetendő

NASA
not image

Kulcsár Péter

2021.május.9 - 09:24

Ezen a héten kiszivárogtak olyan fényképek a közösségi média platformjaira, amelyeken állítólag a NASA roverei és űrszondái által rögzítettet marsi gombák láthatóak, amik a felszínről bukkantak fel.

Habár az állítólagos kutatók váltig meg voltak győződve róla, hogy földönkívüli létformákról van szó, a NASA tudósai és külföldi egyetemek professzorai szinte darabokra szedték elméleteiket.

Jonathan Clarke, az Ausztrál Marsszövetség elnöke a South China Morning Post hírportálnak adott nyilatkozatában elmondta, képtelenség, hogy túléljenek gombákhoz hasonló élőlények a vörös bolygón, mivel ilyen hideg körülmények nem biztosítják számukra a gyors növekedéshez szükséges alapfeltételeket.

Miközben teljes bizonyossággal kijelenthetjük, hogy a Curiosity rover nem gombákról, sokkal inkább furcsa alakú kőzetekről készítette a felvételeket, azt egyáltalán nem lehet konstatálni, hogy a vörös bolygón ne élnének mikroorganizmusok vagy apró gombaszerű létformák.

Kutatók korábban bebizonyították, hogy a fekete penész spórái képesek túlélni magas atmoszferikus nyomásnak és kozmikus sugárzásnak való kitettség közben is, mindezekből kifolyólag pedig megállapították, hogy a Marson is potenciálisan előfordulhatnának.

A vörös bolygónak saját mikrobiális ökoszisztémája lehet, nemrég az is kiderült, hogy aktív vulkánok bugyoghatnak a talaj alatt, így az sem kizárt, hogy ezekben a termálforrásokban meleg, olvadt víz található, amiben burjánozhat az élet.