Ha ilyen ütemben haladnak az oltások, akár már jövő héten 2,5 millióan lehetnek beoltva

Salgótarján, 2021. április 1. Ottmár Piroska háziorvos egy férfit olt be a Moderna koronavírus elleni vakcina elsõ adagjával salgótarjáni rendelõjében 2021. április 1-jén. MTI/Komka Péter
not image

Borbély Fanni

2021. április 2. - 17:32

Az elmúlt napok oltási sebességét tekintve jó esély van arra, hogy ha továbbra is ilyen ütemben haladnak az oltások, akkor a jövő hétre Magyarországon akár 2,5 millió ember lehet beoltva.

A tegnapi napon hazánkban szerencsére megdőlt az oltási rekord, ugyanis minden korábbinál több adag második oltást adtak be (75 988), összességében pedig 166 720 embert oltottak be a csütörtöki nap folyamán, melyből 90 732 adag második körös oltást adtak be az érintetteknek.

A Telex számításai alapján, amennyiben képesek leszünk tartani ezt a tempót, úgy a jövő héten akár elérhetjük a 2,5 milliós oltottságot, a számítások szerint pedig erre jövő héten kedd és péntek között kerülhet sor.

Amennyiben a jövő héten sikerül elérni a 2,5 milliós határt, egy minimális enyhítésre készülhetünk majd, nevezetesen: a kijárási tilalom este 8 óra helyett este 10 órára módosul, az üzletek nyitvatartása szintén módosul, így hajnali 5 és este 10 között lehetnének nyitva.

A nyitvatartáson kívül egyéb szabályok is vonatkoznak majd az üzletekre, ugyanis valamennyi bolt kinyithat, azonban minden boltban biztosítani kell, hogy tíz négyzetméterenként csak egyetlen vásárló tartózkodjon. A szolgáltatásokra vonatkozóan a március 8-i szigorítások előtti szabályok lesznek érvényben, az iskolák pedig elméletileg április 19-én nyitnak újra.