Dollár
388,95 Ft
Euró
409,84 Ft
Font
478,39 Ft
Bitcoin
17,029 $

Gondolatolvasó agyimplantátumot fejlesztettek ki, ami az emberek helyett beszél

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. november 12. - 06:02

A Stanford Egyetem kutatói létrehoztak egy speciális, koponya alá ültethető implantátumot, melynek segítségével egy teljesen lebénult ember percenként 90 szót tudott elmondani úgy, hogy tudatában összpontosított a kifejezésekre.

A Stanford Egyetem által megalkotott különleges szerkezet révén a páciensnek elegendő csupán rágondolni egy adott mondatra, a belsejébe szerelt rendszernek köszönhetően – a mesterséges intelligencia segítségével – folyamatos beszédet és szóösszetételeket tudnak kialakítani – írta a South China Morning Post.

Soron kívül Orbán Viktor különleges meglepetése, amit személyesen adott át (videó)

A neurális implantátumot egy automatikus javítási funkcióval is ellátták, amivel 99 százalékos pontosságot tudtak elérni, így lényegében úgy hangzik a beszéd, mintha az a való életben történne, minimális hibákkal megspékelve.

A korszakalkotó vívmányt kifejlesztő neurológus professzor, Krishna Senoy elmondta, az elkövetkező évtizedben további áttörő felfedezést tehetnek a nem mindennapi implantátumok kapcsán, így elképzelhetőnek tartja, hogy a 21. század derekára már olyan készülékek állhatnak az orvosok és a betegek rendelkezésére, melyekkel megkönnyíthetik a teljesen lebénult páciensek életét.

Az sem kizárt, hogy nemsokára ádáz küzdelem indulhat be a neurális kütyük piacán, hiszen ha Elon Muskék Neuralinkjére gondolunk, akkor láthatjuk, hogy senki sem veszi félvállról a technológia finomhangolását és esetleges kommerciális alkalmazását.

Már csak az maradt hátra, hogy az emberek számára elérhetővé tegyék az eszközt, illetve rávegyék őket arra, hogy megengedjék az implantátumok koponyájuk alá való helyezését, ami korántsem lesz egyszerű feladat.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.