Dollár
395,41 Ft
Euró
412,67 Ft
Font
480,98 Ft
Bitcoin
17,094 $

Elkészítette a Microsoft és az Nvidia a világ legerősebb mesterséges intelligenciáját

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. október 21. - 07:38

A világ legnagyobb monolitikus nyelvfordító modellje, a Megatron-Turing Natural Language Generation (MT-NLG) közel 530 milliárd paraméterből épült fel.

Az MT-NLG sokkal masszívabbá sikerült, mint a Microsoft eddigi csúcstartó AI-ja, a Turing-NLG, valamint az Nvidia monstruma, a Megatron-LM – ezekhez az egységekhez képest háromszor erőteljesebb lett.

Soron kívül Még mindig magas arányban isszák az energiaitalokat az iskolás gyerekek

Az MT-NLG algoritmust a Microsoft Azure NDv4 és az Nvidia Selene gépi tanulásra kifejlesztett szuperkomputerén keresztül tanították be, miközben 560 darab nagy teljesítményű szervergépre és nyolc darab, egyenként 80 GB memóriával ellátott grafikus vezérlőre kötötték.

Mindezek hatására sikerült létrehozniuk egy olyan mesterséges intelligenciát, ami rengeteg nyelvi feladatot képes teljesíteni, legyen szó éppen az automatikus javításról, a frázisok helyettesítéséről, olvasásról, valamint érvelésről.

A gyakorlatban az MT-NLG akár tudományos párbeszédeket is folytathat húsvér kutatókkal, miközben a sztereotip gondolkodást is kiküszöbölték vele, vagyis nem kell attól tartani, hogy netalán rasszista vagy homofób kijelentéseket tenne, ami korábban már sajnos megtörtént.

A Microsoft és az Nvidia egyelőre óvatos, hiszen még nem adták meg annak az időpontját, amikor széles körben kommersz felhasználásra bocsátják az algoritmust a fejlesztőknek, így még néhány évet biztosan várnunk kell arra, hogy elterjedjen világszerte ez a brutális AI.