Gigantikus fánkként öleli körbe saját magát az univerzum

NASA
not image

Kulcsár Péter

2021.július.22 - 13:38

Csillagászok szerint a világűr nem egy ellipszis formával rendelkező tér, sokkal inkább ívelt alakja van, pontosan úgy, mint egy jól megtermett fánknak.

Egészen érdekes tanulmányt publikált nemrég egy európai tudósokból álló kutatócsapat, ugyanis leírták, hogy az univerzum bizonyos pontjai összeérnek, így sokkal végtelenebb és hatalmasabb lehet a világűr, mint azt korábban feltételezték – írta a Live Science magazin.

Habár az elméletet egyelőre még nem sikerült tudományos módszerekkel bizonyítani, a hipotézisnek van valóságalapja, hiszen nem tudjuk, pontosan milyen formát vehetett magára az emberi ésszel szinte felfoghatatlan méretekkel rendelkező tér.

Ha beigazolódna a fánk alakkal kapcsolatos teória, az rengeteg kérdést vetne fel, ugyanakkor megválaszolna évtizedes paradoxonokat is. A tudomány jelenlegi álláspontját gyökerestül rengetné meg az elmélet, hiszen kiderülhetne, hogy a világűr igazából véges, és léteznek korlátai, miközben folyamatosan tágul a végtelenbe.

Thomas Buchert, a Lyoni Egyetem asztrofizikusa a lap megkeresésére elmondta, szerinte az elmélet a realitás talaján mozog, egyúttal bebizonyítja, hogy az univerzum bár végtelen, nem oldalirányba tágul, hanem saját nagyságát növeli, és duzzad – mint ahogyan egy fánk szokott sütés közben.

Az asztrofizikusok az elmélet alátámasztása érdekében első körben megmérték a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzásban fellelhető zavarokat, amelyek lényegében a kozmosz ősrobbanás utáni zajhalmazának számítanak.

Rájöttek, hogy korlátozott határértékei és kihagyásai vannak ezeknek a zavaroknak, ami arra utal, hogy a világűr saját magát zárja le, ergo egy nyitott térről van szó, ami bár végtelennek tűnik, gyűrűszerű alakot vesz fel.