Kiderült, miért halványult el a világűr egyik legnagyobb csillaga

NASA
not image

Kulcsár Péter

2021.június.19 - 09:07

Az Orion csillagképben található Betelgeuse vörös óriás 2019-ben sokkolta a csillagászokat, ugyanis hirtelen elhalványult, és elveszítette fényességét.

A Földtől 550 fényévnyire lévő Betelgeuse-t érintő jelenségre több mint két éven keresztül nem született magyarázat, a “nagy elhalványulás” névre keresztelt folyamatot egyesek szupernóvának tulajdonították, és azt feltételezték, hogy a csillag végérvényesen felrobbanhat.

A Chilében található Nagyon Nagy Távcső (VLT) segítségével a Párizsi Obszervatórium kutatói megfejtették, hogy minden bizonnyal egy hatalmas porfelhő lehetett a felelős a Betelgeuse kifakulásáért, és nem közvetlenül a csillaggal történt valami.

Az óriási kozmikus poráradat révén a Betelgeuse környékén óriási turbulenciák jöhettek létre, melynek következtében az égitest felszínét ellepték a porszemcsék, így a hőmérséklete lecsökkent, a csillag pedig ideiglenesen kihűlt.

A tudósok úgy gondolják, hogy a “nagy elhalványulás” előtt a Betelgeuse-ből masszív gázbuborékok távoztak, és mivel ezek a légnemű anyagok az univerzumban található vákuum hatására később kemény porrá formálódtak, előidézhették a furcsa elsötétülést.

Miguel Montargès asztronómus szerint egy olyan jelenséget sikerült azonosítaniuk, ami az univerzum összes galaxisában kialakulhat, és gyakran ahhoz vezethet, hogy a portengerek új égitestekké, például bolygókká és holdakká álljanak össze.

Nem kell tehát attól tartani, hogy a Betelgeuse fel fog robbanni, így az asztrofizikusok nagy bánatára nem történhet meg a régóta várt szupernóva-explózió a Tejútrendszerben, amire legutóbb a 17. században volt példa.