Fúziós energiaforrásként tekint Kína a holdkőzetekre

CNSA
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 19. - 15:29

Kínai tudósok annak a lehetőségét vizsgálják, hogy a Holdról begyűjtött kőzetminták segítségével megvalósítható-e földi körülmények között a tudósok által oly régóta megálmodott fúziós reakció.

A Pekingi Urángeológiai Kutatóintézet tudósai egy 50 milligrammos kőzetminta tanulmányozásába kezdtek, amelyet a Csang–o-5 misszió során gyűjtöttek be a Holdra küldött űrszondával – írta a Space.com magazin.

A kutatók az elemzéssel főként a hélium-3 izotópra fókuszáltak, amely a fúziós reaktorok egyik kulcsfontosságú üzemanyaga lehet, és mivel a Földön nagyon ritka, nem kizárt, hogy a világűrben található kőzetekben gyakrabban előfordul.

Tudósok szerint elképzelhető, hogy a jövőben rájönnek arra, miként lehetne hatékony eljárással kivonni a hélium-3 izotópot a szikladarabokról, így lényegében létrehozhatnák azt az üzemanyagot, amellyel fűteni tudnák az erőművek belső rendszerét.

Mivel a Földnek vastag atmoszférája van, ezért nagyon kevés napszél képes csupán áthaladni rajta, miközben a Holdon nincs légkör, így a sugárzás révén rengeteg hélium-3 kerülhet a talajra és a kőzetekre.

Még ha sikerülne is bebizonyítani, hogy valóban értékes forrásai a fúziós reakciók alapvető komponensének a Holdon burjánzó kőzetek, meg kellene tervezni egy infrastruktúrát, amellyel kibányászhatók.

A talajból és sziklákból való kivonás rendkívül nehéz feladatként tornyosulhat a mérnökök elé, melynek megoldása akár hosszú évtizedeket vehet igénybe, ami nem biztos, hogy előrelendítené a fúziós reaktorok minél hamarabbi kialakítását.