Lenyűgöző fotón csodálhatjuk meg a Starship óriási boosterét

SpaceX
not image

Kulcsár Péter

2021.június.19 - 08:13

Komoly áttörést ért el a SpaceX a Starship űrhajó fejlesztése során, amelyről természetesen az alapító és vezérigazgató, Elon Musk is említést tett közösségi oldalán.

Legutóbbi Twitter-bejegyzésében a dél-afrikai származású amerikai techguru a Super Heavy névre keresztelt egység építési folyamataival büszkélkedett, a közel 80 méter magas fémtorony ugyanis már teljes egészében készen áll arra, hogy kigurítsák a hangárból.

A SpaceX ambiciózus tervei szerint a Starship első prototípusa akár már idén Föld körüli pályára állhat, egyes bennfentes források elmondása alapján az is elképzelhető, hogy júliusban lesz esedékes a tesztrepülés.

A gigantikus toronyszerű szerkezet juttathatja ki az 50 méter magas Starship űrhajót az univerzumba, amivel például a NASA Artemis missziói keretében ember léphet ismét a Hold felszínére, a jövőben pedig a Marsra is.

Jelenleg egy 120 méter magas állomás mellett helyezkedik el a Super Heavy booster, ahonnan később átszállíthatják a texasi Boca Chicában található bázis kilövőállomására, ahol végül a világűrbe bocsáthatják.

A Teslarati magazin értesülései alapján a SpaceX a feladatok több mint felét már teljesíthette, és már csak a finomító munkák vannak hátra, illetve az előre legyártott modulok felhegesztése a rakéta orrára.

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor a Starshipet is nemsokára felhelyezhetik a Super Heavy tetejére, ami megkoronázhatná a mérnökök és a SpaceX alkalmazottjainak vérverejtékes munkáját és erőfeszítéseit.