Focistadion nagyságú aszteroida közelítheti meg a Földet szombaton

Illusztráció/Pixabay
not image

Kulcsár Péter

2021. július 20. - 12:44

A legtöbben már apokalipszist vizionálnak, de vajon mi ebből az igazság?

A NASA blogbejegyzése szerint július 24-én földközelségbe kerülhet a 2008 GO20 névre keresztelt űrszikla, ami körülbelül 29 ezer km/h-ás sebességgel száguld bolygónk felé. A nagyjából stadion méretű Apollo-típusú aszteroida bár fenyegetőnek tűnik, mégis ártalmatlan lesz.

Szakértők szerint nagyjából 0,04 csillagászati egységre, azaz 6 millió kilométerre közelíti majd meg a Földet a kozmikus szikladarab, így aggodalomra semmi ok sincs – hogy jobban megértsük, ez mekkora távolság, a Hold–Föld távolság körülbelül 380 ezer kilométer.

Mindenesetre a NASA földközeli objektumként, vagyis NEO-ként regisztrálta az űrsziklát, ami a jövőben még többszöri alkalommal elhúzhat a bolygó mellett, potenciális veszélyeket azonban szerencsére nem hordoz magában.

Jelenleg több mint egymillió beazonosított aszteroidát ismerünk, közülük csupán néhány tucat számít a bolygónkra nézve veszélyesnek, méretükből adódóan akár egy kozmikus katasztrófát is előidézhetnének, bár ennek esélye rendkívül alacsony, szinte mérhetetlen.