Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,33 Ft
Euró
380,28 Ft
Font
443,37 Ft
Bitcoin
43,960 $

Fényes nappal robbant fel egy meteor a házak fölött

Egy meglehetősen ritka kozmikus űrszikla suhant el az Anglia déli részében található Dorset városa felett, hatalmas robbanást előidézve.

Fotó: Unsplash
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Óriási csattanásra és durranásra lettek figyelmesek a Somersetben lévő város lakói vasárnap délután – számolt be róla a BBC hírportál.

A lakosok egy hatalmas tűzgolyót fedeztek fel a nappali égbolton, ami elég fényes volt ahhoz, hogy szabad szemmel is tökéletesen látni lehessen. Miután észlelték a meteort, háborús filmekbe illő, ágyúhanghoz hasonlító morajlással felrobbant, majd elégett az atmoszférában. Soron kívül Vasárnaptól mindkét irányban megáll a Szabadkikötőnél a csepeli HÉV

Az űrszikla a rendkívül ritka bolidákhoz tartozott, amelyeket nappal is könnyedén detektálni lehet az égbolton anélkül, hogy bármilyen speciális távcsövet irányítanánk rájuk megfigyelés céljából.

A bolidák ritkán ugyan, de fel is robbannak a légkörben, ami megmagyarázhatja azt a hangexplóziót, amelyet a lakosok vasárnap délután átéltek.

Kutatók abban reménykednek, hogy a detonáció helyéről kőzetmintákat gyűjthetnek be, melyek segítségével azonosíthatják a meteort, és pontosabb képet alkothatnak meg arról, pontosan honnan érkezhetett az univerzumbéli szikladarab.

„Normál esetben a hangzavar annak a bizonyítéka, hogy a meteorok bizonyos részei talajt értek. Nagyon izgatott vagyok, remélem sikerül találnunk néhány apróbb kőzetet” – magyarázta dr. Ashley King, a brit meteorszövetség egyik kőzetvadász szakembere.