Kiderült, miért van rengeteg fekete lyuk az univerzumban

NASA
not image

Kulcsár Péter

2022. január 27. - 11:50

Csillagászok egy új módszerrel megbecsülték a látható univerzumban található fekete lyukak számát.

Olasz és brit egyetemek kutatói fejlett számítógépes modellezéssel összesen 40 kvintillió fekete lyukat találtak a világűrben. Hogy perspektívába helyezzük ezt az óriási számot: a Föld összes tengerpartján együttesen több mint 7 kvintillió homokszem van, így már látható, hogy a kozmosz szinte túlteng a sötét objektumoktól.

Az Egyesült Királyságból és Olaszországból álló kutatócsoport összetett komputeres modelleket használt, amelyek figyelembe vették a csillagok keletkezési sebességét és tömegét, valamint a galaxisok fémességét, hogy elérjék becsült számukat.

A munka innovatív jellege abban rejlik, hogy a csillagok és kettőscsillagok fejlődésének részletes modelljét összekapcsoljuk az egyes galaxisok csillagkeletkezésére és fémdúsulására vonatkozó fejlett szimulációkkal. Ez az egyik első és legmegbízhatóbb számítás a csillagok fekete lyukak tömegfüggvényére a kozmikus történelemben” – mondta Alex Sicilia, a tanulmány főszerzője.

Kutatók összehasonlították a fekete lyukak átlagos számát megaparszekenként – ami nagyjából 34 700 000 000 000 000 000 000 köbfényévévnyi térfogatot jelentett. Azt találták, hogy átlagosan körülbelül 3 millió fekete lyuk lehet a világűrben megaparszekenként, később pedig ezt a számot beszorozták, hogy pontosabb képet kapjanak az elterjedésükről.

Természetesen a becsléseket is óvatosan kell kezelnünk, hiszen ha az univerzum végtelen, akkor a fekete lyukak száma is az, bár erre sosem derülhet fény, hiszen az emberiség szakértők szerint hamarabb fog kihalni, minthogy elérjen arra a szintre, hogy beutazza a csillagközi tereket, és megvizsgálja kozmoszban betöltött szerepét.