Clouds
21 Budapest
Dollár
344,51 Ft
Euró
369,42 Ft
Font
428,87 Ft
Bitcoin
25,816 $

A Napnál 30 milliárdszor nehezebb fekete lyukat fedeztek fel brit csillagászok

Fotó: Unsplash
Világűr
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A felfedezést részletező tanulmányban az áll, miszerint ez az egyik legnagyobb ismert fekete lyuk az univerzumban.

Nemrégiben kiderült, hogy a Napnál 30 milliárdszor nehezebb fekete lyukat fedeztek fel brit csillagászok, amelyről a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society című folyóiratban közzétett tanulmányban írtak részletesebben.

Soron kívül Földrengés volt Horvátországban

Eszerint ez az egyik legnagyobb ismert fekete lyuk az univerzumban, ezáltal a Durhami Egyetem tudósai „rendkívül izgalmasnak” találják a felfedezést, s ezzel Dr. James Nightingale, a tanulmány szerzője is egyetértett.

Elmondása szerint azért is jelentős mindez, hiszen az égitest majdnem eléri azt a méretet, aminél a feltételezések szerint egy fekete lyuk nem nőhet nagyobbra – derül ki a The Guardian beszámolójából.

A 24.hu szerint az ilyen óriási méretű feketelyukak nagyon ritkák és nehezen észrevehetőek, a szakértők pedig úgy vélik, hogy minden galaxis közepén egy ún. ultramasszív fekete lyuk található, amelyek tömege legalább a Nap tömegének 5 milliárdszorosa.

Azt egyelőre senki sem tudja biztosan, hogyan jönnek létre az ultramasszív fekete lyukak, ám egyes elméletek arra alapoznak, miszerint évmilliárdokkal ezelőtt alakulhattak ki galaxisok összeütközésekor.