Ezek a vírusok a legesélyesebbek a következő járvány kialakulására

Fotó: Unsplash/Brian McGowan
Tudomány
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az online alkalmazás rangsorolja a vírusokat azáltal, hogy képesek-e állatokról emberekre terjedni és járványokat okozni.

Az új koronavírus, a SARS-CoV-2 a legújabb kórokozó, amely „átterjed” az állatokról az emberekre, de az állatokban leselkedő más vírusok százezrei is hasonló veszélyt jelenthetnek. Most egy új online alkalmazás rangsorolja a vírusokat azon képességük alapján, hogy az állatokról miként terjedhetnek át emberekre és milyen komoly járványokat okozhatnak.

Soron kívül Esztergomi robbantás: szlovák bombát használt az elkövető a TEK ellen

A SpillOver nevű alkalmazás lényegében létrehozott egy, az újonnan felfedezett állati vírusok „figyelő listáját”, amelyek a legnagyobb veszélyt jelentik az emberi egészségre. A kutatók remélik, hogy nyílt hozzáférésű eszközüket más tudósok, döntéshozók és közegészségügyi tisztviselők felhasználják majd arra, hogy a vírusokat prioritássá tegyék további tanulmányok, felügyelet és kockázatcsökkentő tevékenységek során, például vakcinák vagy terápiás gyógyszerek kifejlesztése előtt, mielőtt a betegség átterjedne a lakosságra.

„A SARS-CoV-2 csak egy példa sok ezer olyan vírusra, amelyek odakint átterjedhetnek állatokról emberekre” – mondta Zoë Grange, aki a SpillOver fejlesztését vezette kutatóként a A Kaliforniai Egyetem, Davis (UC Davis) közleménye szerint. „Nemcsak azonosítanunk kell, hanem prioritásként kell kezelnünk azokat a vírusos fenyegetéseket, amelyek a legnagyobb átterjedési kockázattal járnak, mielőtt újabb pusztító járvány következne be” – fogalmazott Grange.

Mintegy 250 vírus köztudottan „zoonózisos”, vagyis már átterjedt állatokról emberekre, és becslések szerint több mint 500 ezer vírus képes ugyanígy továbbterjedni – írták a kutatók a SpillOver alkalmazásról szóló, április 5-én, hétfőn publikált cikkben, a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban. Ám az egyes vírusok esetében nem egyformán valószínű, hogy az állatokról az emberekre terjednek, ezért a kutatók „hitelszerű” pontszámot hoztak létre a vírusok számára, hogy felmérjék és összehasonlítsák kockázataikat.

A pontszám meghatározásához az alkalmazás 32 kockázati tényezőt vesz figyelembe, amelyek a vírussal és annak gazdájával társulnak, például azt, hogy a vírus hány állatfajt fertőz meg, és az emberek milyen gyakran lépnek kapcsolatba vadállatokkal azokon a területeken, ahol a vírust kimutatták.

Ezután a kutatók az eszköz segítségével 887 vadon élő vírust rangsoroltak az átfertőződési kockázatuk alapján. (A rangsorban szereplő vírusok többségét újonnan fedezték fel, de néhányról már ismert, hogy zoonózisos.)

A lista első 12 vírusa ismert zoonózis-kórokozó volt: a Lassa vírus az első, a SARS-CoV-2 a második, az Ebola vírus a harmadik. (A Lassa-vírus fő állati hordozói a patkányok, az Ebola-vírus fő gazdaszervezetei pedig denevérek. A SARS-CoV-2 fő állati hordozója nem ismert, de kiderült, hogy a vírus megfertőz minket, az oroszlánokat és a tigriseket is.)

De tekintettel a jelenlegi jelentős fenyegetésre az emberi egészségre nézve, miért nem a SARS-CoV-2 került az első helyre? A kutatók szerint alkalmazásuk felsorolja a jövőbeni fertőzéses események lehetőségét. Néhány fontos információ a SARS-CoV-2-ről továbbra is ismeretlen, például az általa megfertőzött gazdafajok száma, ezért később igen előkelő helyet foglalhat el a listán, amikor a kutatók többet megtudnak róla.

A még nem zoonózisos vírusok közül a legmagasabb rangú vírus a 229E koronavírus volt (denevér törzs), amely a SARS-CoV-2-vel azonos víruscsaládba tartozik, és Afrikában denevéreket fertőz, a SpillOver információi szerint. Egy másik magasabb rangú vírus a koronavírus PREDICT CoV-35, amely szintén a koronavírusok családjába tartozik, és denevéreket fertőz meg Afrikában és Délkelet-Ázsiában.

A szerzők megjegyezték, hogy a SpillOver egy olyan platform, amely lehetővé teszi más kutatók számára, hogy a listában már szereplő vírusokkal kapcsolatos adatokkal hozzájáruljanak a tudásanyaghoz, vagy vírusokat adhassanak a listához, az új adatok hozzáadásával pedig a rangsor is változhat – írja a Fox News.

„Ennek az alkalmazásnak a célja egy olyan globális diskurzus elindítása, amely lehetővé teszi számunkra, hogy messze túllépjünk azon, hogy miként gondolkodtunk a vírusok rangsorolásáról a múltban, és lehetővé teszi a valós idejű tudományos együttműködést az új fenyegetések korai felismerésére” – mondta a tanulmány társszerzője, Jonna Mazet, az UC Davis Állatorvostudományi Iskolájának professzora. „A SpillOver elősegítheti a vírusos egészségügyi fenyegetések megértését, és lehetővé teheti számunkra, hogy a járványok elindulása előtt fellépjünk a továbbterjedés kockázatának csökkentése érdekében” – tette hozzá Mazet.