Dollár
423,15 Ft
Euró
407,67 Ft
Font
456,05 Ft
Bitcoin
19,992 $

Az Európai Bizottság elnöke figyelmeztette Magyarországot, ha rubelben fizetünk az orosz gázért, azzal felrúgjuk a szankciókat

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (k) az ukrajnai háború áldozatainak tömegsírjánál a Kijev melletti Bucsában 2022. április 8-án. Bucsa körzetét több mint egy hónapig az Ukrajnát támadó orosz erõk tartották ellenõrzés alatt. MTI/AP/Efrem Lukackij
not image

Borbély Fanni

2022. április 8. - 19:57

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke figyelmeztetett: azzal, hogy Magyarország hajlandó rubelben fizetni az orosz gázért, megsérti az uniós szankciókat.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a CNN-nek adott interjújában figyelmeztette Magyarországot: azzal, hogy rubelben fizetünk Oroszországnak az orosz gázért, megsértjük az Európai Unió által bevezetett szankciókat Oroszországgal szemben.

Soron kívül 11 millió kilométerre lévő aszteroidát talált telibe a NASA szondája

Az Európai Bizottság elnöke úgy fogalmazott, elemezték Putyin rendeletét, és a jogi vonatkozása “nagyon világos”, ugyanis Putyin elvárása, miszerint minden országnak orosz rubelben kellene fizetnie az orosz gázért, magyarul eurót átváltva kellene rubelben fizetni a gázért egy orosz bankon keresztül, a szankciók egyértelmű megsértése lenne.

Kiemelte, ha Magyarország valóban rubelben fizet az orosz gázért, ahogy azt korábban is hangoztatta a kormány, úgy egyértelműen megsértjük az uniós szankciókat, sőt, kijátsszuk azokat.

Ursula von der Leyen azt követően beszélt Magyarországról a témában, hogy Orbán bejelentette, Magyarország hajlandó eleget tenni Putyin követeléseinek és hajlandó orosz rubelben fizetni a gázért. Putyin rendelete szerint minden “barátságtalan országnak” rubelben kellene fizetnie a gázért, ám az EU-tagállamok többsége ezt egyöntetűen megtagadta.

Az Európai Bizottság elnöke megosztotta, az EU jelenleg is tárgyalásokat folytat Magyarországgal a rubelben történő fizetésről, hozzátéve, hogy Magyarország eddig tartotta magát azokhoz a szankciókhoz, melyeket egyébként meg is szavaztunk, és üdvözölte az EU példátlanul egységes fellépését Oroszországgal szemben, azonban feltette a kérdést:

“Úgy vélem, minden tagállamban felmerül a kérdés, hogy vajon én akarok-e az első lenni, aki megtöri ezt az egységet?”

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.