Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
445,53 Ft
Bitcoin
23,076 $

Putyin döntött: rubelben kell fizetni Oroszországnak a gázért

Fotó: Pixabay
Európa
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Az elnök úgy ítélte meg, hogy a barátságtalan országok nem fizethetnek euróban vagy dollárban az Orosz Föderációnak. 

Vlagyimir Putyin szerint Oroszország a barátságtalan országoknak történő gázszállításokért a partnernek minden esetben az orosz pénznemmel kell rendezni a számlát. 

Soron kívül Január 29.: ilyen időjárás vár ránk vasárnap

„Nincs értelme, hogy az EU-ba és az USA-ba szállítsuk az áruinkat, és dollárban és euróban fizessenek nekünk“

– mondta az elnök. 

Az orosz valuta egyre jobban tartja magát, a dollár már a 100 rubeles szint alá esett, miközben Oroszország folyamatosan teszi a lépéseket a szankciókra hatással, hogy fenntarthassa gazdaságát. 

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

A múlt héten Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter megerősítette, hogy a nyugati szankciók következtében Oroszország mintegy 300 milliárd dollárnyi arany- és devizatartalékát befagyasztották. Szerdán Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egyszerűen „lopásnak“ nevezte a lépést.

A Nyugat kollektív döntése, hogy befagyasztja az orosz tartalékokat külföldön, az Oroszországgal szembeni kötelezettségeik csődjét jelenti, és a valutájukba vetett hit aláásását szolgálja – mondta Vlagyimir Putyin elnök.

„Az elmúlt napokban, ezen a héten számos nyugati ország törvénytelen intézkedéseket hozott az orosz vagyonok úgynevezett »befagyasztására«. A kollektív Nyugat tényszerűen meghúzott egy vonalat a valutáinak megbízhatósága alatt, áthúzta a bizalmat ezek iránt a valuták iránt. Mind az Egyesült Államok, mind az Európai Unió elvileg nem teljesítette az Oroszországgal szemben vállalt kötelezettségeit“

– mondta Putyin a szerdai kormányülésen felszólalva.