Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,19 Ft
Euró
395,67 Ft
Font
468,54 Ft
Bitcoin
62,150 $

Európa-liga: közel 20 éves átkot tört meg a Ferencváros

Nagyon rég volt példa arra, hogy egy magyar csapat ilyen messzire jusson az európai kupasorozatban, de most itt a lehetőség a Ferencváros előtt.

...svg content...Fotó: A labdarúgó Európa-liga nyolcaddöntőjének első körében egymással mérkőző csapatok párosítása a kijelzőn az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) nyoni székházában tartott sorsoláson 2023. február 24-én. A nyolcaddöntőben a német Bayer Leverkusennel találkozik a Ferencváros labdarúgócsapata, a magyar bajnok idegenben kezdi a párharcot március 9-én. MTI/EPA/Keystone/Salvatore Di Nolfi
Sport
Author image

Takács Petra

Szerkesztő

Tizenkilenc évvel a debreceni UEFA Kupa-szereplést követően első magyar csapatként a Ferencváros maradt állva a nemzetközi labdarúgósorozatok tavaszi folytatására, de Leverkusenben téli körülmények fogadják majd a magyar bajnokot az Európa-liga nyolcaddöntőjében.

A zöld-fehérek parádés szerepléssel megnyerték a négyesüket a második számú európai kupasorozatban, így egyből a 16 közé jutottak, ahol az a Bayer Leverkusen lesz az ellenfelük, amellyel szűk másfél éve megküzdöttek a csoportkörben. Akkor Németországban és Magyarországon is egygólos hazai siker született, ami most hosszabbítást eredményezne. Noha a két meccs nem volt túl régen, mégsem szabad messzemenő következtetéseket levonni azokból az összecsapásokból, ugyanis azóta mindkét csapatnál új vezetőedző dolgozik. Soron kívül Pride pikniket tartott David Pressman, több magyar politikus is részt vett az eseményen

Sztanyiszlav Csercseszov vezetésével a Ferencváros toronymagasan vezeti a magyar bajnokságot, amelyben 13 kör óta veretlen, de az idei nyolc összecsapásán így is adós maradt az igazán jó és domináns játékkal.

A Fradi ott akar lenni a döntőben

Az orosz szakember dolgát sérülések is nehezítik, ugyanis a kulcsjátékosok közül a támadó Tokmac Nguen és a védő Sammy Mmaee szereplése is kérdéses, de Pászka Lóránd sem egészséges. Az sem könnyíti a helyzetet, hogy a télen igazolt új játékosok közül csak a védő Myenty Abena és a csatár Nikolai Baden Frederiksen bevethető az El-ben.

A keretek értéke között óriási szakadék tátong, amíg a német együttes játékosai 416 milliót, addig a Ferencváros futballistái 44,5 millió eurót érnek, de a közel tízszeres különbség ellenére korántsem kishitűen várja a párharcot a magyar bajnok, a klubelnök Kubatov Gábor korábban kijelentette: „a Fradi ott akar lenni a budapesti döntőben és meg akarja nyerni az Európa-ligát”!

„A negatív gondolkodás olyan tényező, ami megbénítja a csapatot. A Fradiban az a szabály, hogy nem kezdünk úgy mondatot: az a baj, hogy… Inkább azt mondjuk: a megoldásra váró probléma az, hogy… Nem félig üres, hanem félig teli a pohár. Mindenki láthatja, hogyan hatott a klubra ez a szemlélet az elmúlt években” – hangsúlyozta a pozitív gondolkodás szerepét a sportvezető keddi Facebook-posztjában.

Nehéz este vár a Ferencvárosra

A gyógyszergyáriaknál tavaly október elején Xabi Alonso vette át a karmesteri pálcát, a spanyol szakember pedig a kieső helyről egészen a kilencedik pozícióig vezette a csapatot, amely Európában úgy maradt állva, hogy a Bajnokok Ligájából csoportharmadikként átkerült az Európa-ligába, ahol azt az AS Monacót ejtette ki az első tavaszi fordulóban, amely éppen a Ferencváros mögött végzett másodikként a csoportkörben. A Ferencváros legutóbbi 12 idegenbeli európai kupameccséből csak egyet nyert meg, éppen a Monaco otthonában.

A Ferencváros az El-nyolcaddöntő 16 csapata közül egyedüliként regnáló bajnok, illetve általa a magyar lett a 24. nemzet, amely képviselteti magát a sorozat történetének nyolcaddöntőjében.

A csütörtökön 18.45-kor kezdődő találkozóra korántsem ideális körülmények között kerül sor a 30 ezer férőhelyes BayArenában, ugyanis a Ruhr-vidéket erős havazás sújtja, amelyet – az előrejelzések szerint – a meccs napjára esőzés vált fel. A visszavágót jövő csütörtökön a Puskás Arénában rendezik, amely egyúttal a május 31-i finálé helyszíne is lesz.

(MTI)

Lendvai Ildikó szerint Lázár János Orbán Viktor ellen fordulhat a miniszterelnöki székért

Lendvai Ildikó arról kezdett el beszélni, hogy Lázár János Orbán Viktor miniszterelnöki székére vágyhat, amit adott esetben sokan árulásnak minősítenének.