Clouds
21 Budapest
Dollár
345,49 Ft
Euró
370,56 Ft
Font
430,20 Ft
Bitcoin
27,327 $

Észak-Korea már nukleáris ellentámadást szimulált Kim Dzsongun vezetésével

Fotó: EPA/JEON HEON-KYUN
Ázsia
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Kim Dzsongun észak-koreai vezető személyesen felügyelte a két napon át tartott nukleáris ellentámadási szimulációs gyakorlatot, válaszolván az USA és Dél-Korea közös hadgyakorlatára.

Észak-Korea nemrég bejelentette, 800 ezer állampolgáruk jelentkezett egy nap leforgása alatt a hadseregbe, akik készek az USA ellen harcolni. Miközben jelenleg is tart az USA és Dél-Korea közös hadgyakorlata, Észak-Korea rakétákkal üzen.

Soron kívül Kisiklott egy vonat Indiában, 179 embert szállítottak kórházba

Sorra hajtják végre az illegális rakétakilövéseket, és hangsúlyozzák, készek csapást mérni az ellenségre, ha a helyzet úgy kívánja. Kim Dzsongun ennél is továbbment, és személyesen felügyelte a két napon át tartó nukleáris ellentámadási szimulációt, beleértve egy nukleáris robbanófejet hordozó ballisztikus rakéta kilövését.

A KCNA állami hírügynökség jelentése szerint Kim elégedettségét fejezte ki a hétvégi kilövésekkel kapcsolatban, amikre szerintük amiatt volt szükség, hogy az érintett egységek megismerkedhessenek a taktikai nukleáris támadási feladataik végrehajtásához szükséges eljárásokkal, illetve folyamatokkal.

Észak-Korea fokozza a fenyegetést

A hírügynökség fotókat osztott meg az eseményről, amin Kim is látható, aki ezúttal is a kislánya oldalán tekintette meg a folyamatokat, miközben a rakéta felemelkedett a levegőbe, majd becsapódott.

A gyakorlaton levegőbe küldött ballisztikus rakéta 800 kilométert tett meg, mielőtt 800 méteres magasságban célt ért. Észak-Korea vezetője hangsúlyozta, bármilyen nem kívánt helyzet esetén habozás nélkül végre fogja hajtani a hadsereg a küldetését, és készek erőteljes elrettentést mutatni.

Ez a hadgyakorlat egy héten belül már a negyedik erődemonstráció volt Phenjan részéről, addig vasárnap az USA és Dél-Korea légi és tengeri gyakorlatokat tartott. A gyakorlat alatt B-1B stratégiai bombázók is megjelentek az égen, míg hétfőn nagyszabású kétéltű partraszállási gyakorlatot tartanak – írja az Al Jazeera.

Jól érezhető, hogy Észak-Korea folyamatosan reagál erre, így egyre nagyobb a feszültség a térségben. A helyzet súlyosságát jól bizonyítja az is, hogy Dél-Korea és Japán félretette az évtizedes történelmi sérelmeit, és megállapodtak abban, hogy fokozzák a biztonsági együttműködésüket Észak-Koreával szemben.