Clouds
21 Budapest
Dollár
354,12 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
435,68 Ft
Bitcoin
28,103 $

„Szörnyeteg rakétát” lőtt ki Észak-Korea, Kim Dzsongun lánya is jelen volt

Fotó: EPA/JEON HEON-KYUN
Ázsia
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Észak-Korea megerősítette, legutóbb egy interkontinentális ballisztikus rakétát lőtt ki, amit többek között „szörnyeteg rakétaként” is emlegetnek.

Mint ismeretes, Észak-Korea legutóbb is rakétakilövéssel üzent, elsősorban az USA és Dél-Korea közös hadgyakorlata miatt. Az elmúlt évek legnagyobb hadgyakorlatát tartja a két ország, aminek a célja, hogy elrettentsék Észak-Koreát.

Soron kívül A benzin beszerzési ára nem változik, a gázolajé viszont csökken péntektől

Az északiak szerint ezzel egy inváziót próbálnak el az amerikaiak és a dél-koreaiak, amit mindkét fél tagad. Észak-Korea adott esetben kész az ellenség felé fordítani a rakétáit, és egy kínai elemzőcsoport szerint a legfejlettebb rakétájukkal 33 perc alatt találnák el az Egyesült Államokat.

Időközben az elzárt északi rezsi megerősítette, legutóbb egy interkontinentális ballisztikus rakétát lőtt ki, ami Hwasong-17 néven fut, de „szörnyeteg rakétának” is nevezik. A tiltott rakétakilövést csütörtökön észlelte Dél-Korea és Japán, órákkal azelőtt, hogy a dél-koreai elnök, Jook Szuk-jeol Tokióba repült volna a Fumio Kishida japán miniszterelnökkel tartandó csúcstalálkozóra.

Észak-Korea tovább fenyeget

Észak-Korea a péntek kiadott nyilatkozatában azt mondta, a kilövés nem más, mint egy kemény válaszlépés demonstrációja volt, illetve válasz az általuk proaktívnak és agresszívnek tartott hadgyakorlatokra. Phenjan elmondása szerint a rakéta elérte a 6,000 kilométeres magasságot, majd a Koreai Keleti-tenger, más néven Japán-tenger előtti nyílt vizekbe csapódott.

Kim Dzsongun, Észak-Korea első embere ezúttal a lányával közösen figyelte a kilövést. Az állami média fotókat is közölt az eseményről, illetve az űrből, amit a rakéta kamerája rögzített. Ezen a héten Észak-Korea többek között tengeralattjáróról is lőtt ki rakétákat, amit az ENSZ Biztonsági Tanácsa szintén tilt.

Észak-Korea interkontinentális ballisztikus rakétájáról úgy tartják, akár az Egyesült Államok bármely pontját is el tudná érni, rajta a nukleáris robbanófejjel. Először tavaly márciusban tesztelték az új fejlesztést, míg a legelső indításra 2017-ben került sor.