Clouds
21 Budapest
Dollár
356,48 Ft
Euró
386,97 Ft
Font
437,26 Ft
Bitcoin
27,356 $

Újabb nagy hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki Észak-Korea csütörtökön

Fotó: EPA/JEON HEON-KYUN
Ázsia
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Észak-Korea ezúttal egy nagy hatótávolságú ballisztikus rakétát engedett fel a levegőbe, miközben az USA és Dél-Korea közös hadgyakorlatot tart.

Egy kínai elemzés szerint Észak-Korea már rendelkezik olyan rakétával, ami akár 33 perc alatt becsapódhatna az USA középső részén. Mindeközben az északi rezsim sorra lövi ki a rakétáit, tiltakozásul az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatot ellen.

Soron kívül A benzin beszerzési ára nem változik, a gázolajé viszont csökken péntektől

Legutóbb azzal fenyegetőztek, ha szükséges, a rakétáikkal bármikor megsemmisítik az ellenségüket. Csütörtökön újabb kilövést hajtottak végre, és ismét egy nagy hatótávolságú ballisztikus rakétát lőttek ki, ami a Koreai-félsziget és Japán közötti tengerbe zuhant.

Mindez órákkal azelőtt történt, hogy Dél-Korea elnöke Tokióba repült volna egy csúcstalálkozóra, ahol várhatóan az atomfegyverekkel rendelkező Észak-Korea elleni fellépés lehetséges opcióiról is tárgyalni fognak – írja a France24.

Észak-Korea folyamatosan provokál

A legutóbbi rakétaindítást 7 óra 10 perckor hajtották végre. A japán védelmi minisztérium szerint az interkontinentális ballisztikus rakéta (ICBM) körülbelül 70 percen át 6,000 kilométernél is magasabban repült.

A rakéta valószínűleg Japán kizárólagos gazdasági övezetén kívül, Hokkaidón található Oszima-Oszima szigettől 200 kilométerre nyugatra landolt. A megszokott módon Dél-Korea a rakétaindítás miatt összehívta a nemzetbiztonsági tanács ülését, és határozottan elítélték az akciót, amit súlyos provokációnak minősítettek a nemzetközi békére vonatkozólag.

Yoon Suk Yeol dél-koreai elnök hangsúlyozta, Észak-Korea meg fog fizetni ezekért a vakmerő provokációkért, és elrendelte, hogy országa hadserege a terveknek megfelelően hajtsa végre a hadgyakorlatokat az USA-val. Fumio Kishida japán miniszterelnök pedig közölte, Japán szintén nemzeti biztonsági tanácsot fog tartani a kilövés miatt.