Clouds
21 Budapest
Dollár
376,61 Ft
Euró
401,38 Ft
Font
459,06 Ft
Bitcoin
28,341 $

Észak-Korea feloldja a fővárosban elrendelt ötnapos zárlatot

Fotó: Kim Ir Szen és Kim Dzsong Il néhai észak-koreai vezetők emlékművét látogatják meg emberek a holdújév ünnepe alkalmából Phenjanban 2023. január 22-én. A kínai holdnaptár szerint január 22-én köszönt be az új év, amely az állatövek szerint jelölt 12 esztendő közül a nyúl éve lesz. A kínai újév, a holdújév a világ népességének több mint egynegyede számára az év legnagyobb ünnepe. Kínában, Dél-Koreában és Kelet-Ázsia több más országában is megünneplik. MTI/AP/Dzson Csol Dzsin
Ázsia
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Mindez egy olyan, külföldi diplomatáknak szóló közleményből derült ki, amely az észak-koreai külügyminisztériumtól származott.

Phenjan oroszországi nagykövetsége nemrégiben arról számolt be, hogy az ország enyhítette a fővárosban elrendelt járványügyi ellenőrzéseket, valamint feloldotta az ötnapos zárlatot is, amelyre a „légúti megbetegedések” növekvő száma miatt volt szükség.

Észak-Korea azonban a karantént és a covid újbóli megjelenését sem ismerte el hivatalosan, hiszen az ország vezetője, Kim Dzsongun tavaly nyáron győzelmet hirdetett a koronavírus felett, miközben azt állította, hogy Dél-Korea felelős a megbetegedésekért.

Elmondása szerint a vírus akkor terjedt el, amikor a dél-koreai ellenzéki csoportok hőlégballonokkal juttattak röplapokat az országba, ám ezt a megállapítást Szöul tudománytalannak és nevetségesnek titulálta – derül ki az NBC News beszámolójából.

Hétfőn pedig a nagykövetség egy olyan, külföldi diplomatáknak szóló közleményt osztott meg, amely az észak-koreai külügyminisztériumtól származott, s az állt benne, hogy a múlt hét közepén elrendelt „különleges járványellenes időszakot” a mai naptól feloldják Phenjanban.

Az NK News korábbi beszámolója alapján az intézkedés célja az volt, hogy a helybeliek szerdától vasárnapig maradjanak otthon, és naponta többször mérjék meg a lázukat, de azt nem osztották meg, hogy ennek van-e köze a covidhoz, illetve más városokban is lesz-e zárlat.