Clouds
21 Budapest
Dollár
369,01 Ft
Euró
394,68 Ft
Font
442,01 Ft
Bitcoin
23,062 $

Észak-Korea ötnapos zárlatot rendelt el a fővárosban „légúti megbetegedés” miatt

Fotó: 2023. január 22-i kép a holdújév alkalmából fohászkodó látogatókról a két Koreát elválasztó panmindzsoni demilitarizált övezet mellett fekvő dél-koreai Padzsunál. A dél-koreai NK News hírportál január 25-én phenjani kormányzati közleményre hivatkozva jelentette, hogy az észak-koreai hatóságok ötnapos karantént hirdettek légzőszervi megbetegedések terjedése miatt. Az idézett közleményben nem említették ugyan a Covid-19-et, de arra utasították a phenjaniakat, hogy a hét további részében maradjanak otthon, és felszólították az embereket, hogy naponta több alkalommal mérjenek lázat. Észak-Korea 2022-ben jelentette be először, hogy koronavírusos megbetegedést találtak a világtól elzárt országban, a Covid-19-cel kapcsolatos észak-koreai megbetegedések és halálozások pontos száma azonban azóta sem ismert. MTI/AP/Ahn Jung Dzsun
Ázsia
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Ezáltal a helybelieknek szerdától vasárnapig otthon kell maradniuk, és naponta többször meg kell mérniük a lázukat.

Egy szerdán megjelent közlemény szerint Észak-Korea ötnapos zárlatot rendelt el a fővárosban „légúti megbetegedés” miatt, s ez az első nagyobb korlátozás azóta, hogy az ország 2022 nyarán győzelmet hirdetett a covid felett.

Soron kívül USGS: eddig legalább 100 utórengés volt Törökországban

Az NK News szerint ez azt jelenti, hogy a helybelieknek szerdától vasárnapig otthon kell maradniuk, és naponta többször meg kell mérniük a lázukat. Az viszont nem derült ki, hogy ennek mennyiben van köze a covidhoz, mivel csak annyit írtak, hogy egyre több a náthás phenjani lakos.

Emellett egyelőre azt sem lehet tudni, hogy más észak-koreai városokat is érint-e a lezárás, mivel az állami média nem jelentett be újabb intézkedéseket, az viszont tény, hogy a városlakók mindenféle javakból álló készleteket kezdtek felhalmozni a zárlat miatt.

Egyes szakértők biztosra vették, hogy a koronavírus ismét terjedni kezdett az országban, s ehhez a hőmérséklet csökkenésének is köze van, ami azt jelenti, hogy Észak-Korea túl hamar kezdte el ünnepelni a járvány végét – számolt be a CNA.

„Az ország bizonyos mértékig biztosan felkészült erre az eshetőségre, de úgy tűnik, hogy a koronavírus jóval korábban tért vissza, mint ahogy azt Észak-Korea eleinte gondolta volna”

– tette hozzá az Asan Institute for Policy Studies egyik kutatója.