Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
444,86 Ft
Bitcoin
23,107 $

Észak-Korea a koronavírus „legyőzése” után nagyot ígért

Fotó: Észak-koreaiak a szilveszteri tűzijátékot nézik a Kim Ir Szen téren Phenjanban 2023. január 1-jén. MTI/AP/Dzson Csol Dzsinc
Ázsia
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Továbbra sem tudni, mi lehet a teljes igazság Észak-Koreában, ahol az ottani tájékoztatás szerint legyőzték a koronavírust, és most a gazdaság fellendítésére koncentrálnak.

Hihetetlen módon Észak-Korea sokáig az utolsó olyan ország volt, mely rendre azt közölte, nem tört be hozzájuk a koronavírus. Sok szakértő erősen szkeptikusan fogadta ezeket a közleményeket, majd végül az elzárt ázsiai ország bejelentette, a szomszédos Dél-Korea miatt hozzájuk is beszivárgott a vírus.

Soron kívül Érdemes lesz felnézni a Netflixre februárban: íme a havi premierek listája

Semmilyen hivatalos nemzetközi adat nincs arról, hányan halhattak meg a betegek közül az erősen hiányos orvosi ellátás miatt Észak-Koreában, mely a világ legrosszabb egészségügyi rendszerével rendelkezik.

Az észak-koreai tájékoztatás szerint a vírust legyőzték, és most a gazdaság fellendítésére koncentrálnak. Észak-Korea ígéretet tett arra, hogy az állam a koronavírus okozta zavarokat követően újra beindítja az ipari termelést és a gazdaságot normális pályára állítja – írja az Al Jazeera.

Észak-Korea legyőzte a covidot

A kabinet fő feladata az lesz, hogy az ország hiba nélkül hozza a gazdasági mutatóit, és 12 fő célját. Erről a Koreai Központi Hírügynökség adott tájékoztatást csütörtökön, miután meghatározták a célokat a vezetők.

A közel abszolút hatalmat gyakorló Kim Dzsong Un ezúttal nem vett részt a parlamenti ülésen, míg a becslések szerint Észak-Korea gazdasága 2021-ben 0,1%-kal zsugorodott. A világjárvány miatti korlátozások és a nemzetközi szankciók csak tovább súlyosbították az észak-koreai gazdaság visszaesését, de továbbra sincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy nagymértékű éhínség uralkodna az országban.

Kim Dzsong Un még tavaly augusztusban hirdetett győzelmet a világjárvány felett, és elrendelte a korlátozások feloldását. A hatóságok akkor azt állították, hogy az országban mindössze 74 covid-haláleset történt, ami a legalacsonyabb halálozási arány lenne a világon, mindezt úgy, hogy még oltási programmal sem rendelkeztek.