Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,39 Ft
Euró
396,17 Ft
Font
468,63 Ft
Bitcoin
65,567 $

Észak-koreai katonák lépték át a dél-koreai határt, figyelmeztető lövések fogadták őket

Az észak-koreai katonák építkezési eszközöket vittek magukkal, néhányuknál azonban fegyver is volt.

...svg content...Fotó: Egy észak-koreai őrhely a két Koreát elválasztó demilitarizált övezet dél-koreai oldaláról, Padzsuból nézve 2024. június 4-én. A dél-koreai nemzetbiztonsági tanács bejelentette, hogy felfüggesztik az Észak-Koreával 2018-ban kötött, a katonai feszültség enyhítéséről szóló megállapodás minden pontját, miután Phenjan a múlt héten léggömbökkel szemetet és trágyát juttatott át a két ország határán. MTI/AP/Ri Dzsin Man
Ázsia

Koós Alexandra

Szerkesztő

A dél-koreai hadsereg keddi közlése szerint katonáik figyelmeztető lövéseket adtak le, miután néhány északi katona (mintegy 20-30 fő) rövid időre megsértette a két ország közötti határvonalat. Dél-Korea vezérkari főnöke szerint az incidens vasárnap 12 óra 30 perckor történt.

A déliek tájékoztatásából az is kiderül, miszerint az észak-koreai katonák építkezési eszközöket (például csákányt) vittek magukkal, néhányuknál azonban fegyver is volt. De a figyelmeztető lövéseket és a hangos felszólítást követően azonnal visszatértek a határ túloldalára – írta az AP News.

A dél-koreai hadsereg értékelése alapján az északi katonák véletlenül tévedtek át a demarkációs vonal túloldalára, mivel az eset egy erdős területen történt, ahol a határt jelző táblák nem voltak jól láthatóak. Hozzátették: más gyanús tevékenységet nem tapasztaltak Észak-Korea részéről.

Egy hete arról írtunk, hogy Észak-Korea 18 rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki egy gyakorlat alatt, demonstrálva ezzel azt, milyen megelőző csapást tudnának mérni Dél-Koreára, ha ez szükségessé válik.

Előtte pedig szemetet és ürüléket dobáltak a levegőből Dél-Koreára, amely kiadta a riasztást a lakosságnak, hogy mindenki legyen óvatos. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy Phenjan súlyos figyelmeztetést küldött Washingtonnak és Szöulnak.