Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,63 Ft
Euró
395,68 Ft
Font
468,36 Ft
Bitcoin
66,659 $

18 rakétát lőtt ki figyelmeztetésképpen Észak-Korea

Észak-Korea nem aprózta el a figyelmeztetést Dél-Korea részére, közel húsz rakétát lőtt ki emiatt, mindössze egyetlen nap alatt.

...svg content...Fotó: EPA/JEON HEON-KYUN
Ázsia

Hujber Dávid

Szerkesztő

Észak-Korea vezetője ezen a héten úgy fogalmazott, Dél-Korea a tűzzel játszik, és nagyon nem veszik jó néven, hogy kémkednek utánuk, hadgyakorlatokat tartanak az USA-val, néha kiegészülve Japánnal. Nemrég tucatjával engedtek léggömböket Dél-Korea fölé, amikben többek között ürülék volt.

Most pedig arról tettek jelentést, hogy Észak-Korea 18 rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki egy gyakorlat alatt, demonstrálva ezzel azt, milyen megelőző csapást tudnának mérni Dél-Koreára, ha ez szükségessé válik. A feszültség szinte tapintható a két ország között, akik papíron továbbra is háborúban állnak egymással, mivel az 50-es években csak fegyverszünetet kötöttek, békét nem. Soron kívül Vitézy azonnal reagált Karácsony bejelentésére – szerinte Karácsony akár le is mondhatna

Kim Dzsong Un Észak-Koreája tett bejelentést arról pénteken, hogy 18 rakétát lőttek ki, melynek kapcsán Dél-Korea arról adott információt, hogy legkevesebb 10 ilyen rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát észleltek Észak-Korea keleti partjainál. Szerintük ez egyfajta bemutató is lehetett a potenciális vásárlók számára, köztük Oroszországgal.

A Reuters a KCNA-ra hivatkozva azt írja, az észak-koreai tüzérségi csapatok sikeresen eltaláltak egy mintegy 365 kilométerre lévő szigeten egy célpontot, miközben Észak-Korea első embere személyesen, a helyszínen figyelte az indítást. Az állami média által közzétett fotókon összesen 18 rakéta tűnik fel, amiket mobil kilövőállomásokról indítottak el.

Észak-Korea állítása szerint ezen rakéták egyik előnye, hogy akár taktikai nukleáris fegyvert is fel lehet szerelni rájuk. Kim közben sürgette az ország nukleáris erőit, hogy legyenek készek a háborús elrettentés küldetésének végrehajtására, és háború esetén képesek legyenek kezdeményezni.

A KCNA jelentésében azt is olvasni, hogy Észak-Korea mindezt önvédelemből teszi, mert fenyegetettséget érez Dél-Korea és az USA részéről. Az USA külügyminisztériuma elítélte a ballisztikus rakéták kilövését, amit meggondolatlanságnak nevezett, és egyúttal jelezte, ezzel Észak-Korea megsérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának több határozatát.

Ursula von der Leyen maradhat az Európai Bizottság elnöke

Az Európai Tanács tagjai informális munkavacsorán vitatják meg, kiket jelöljenek az Európai Unió vezető pozícióiba.