Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
368,18 Ft
Euró
394,96 Ft
Font
466,87 Ft
Bitcoin
60,211 $

Körülbelül tíz ballisztikus rakétákat lőtt ki Észak-Korea csütörtökön

Újabb ballisztikus rakéták kilövésével üzent Észak-Korea, ami miatt megint egyre nagyobb a feszültség a térségben.

...svg content...Fotó: EPA/JEON HEON-KYUN
Ázsia
Author image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Észak-Korea vezetője tisztázta, Dél-Korea a tűzzel játszik a kémkedéseivel és a hadgyakorlataival. Nemrég ballonokat küldtek Dél-Korea fölé, amikben többek között ürülék volt, mely szintén felháborította a kormányt. Mindez röviddel azután történt, hogy felrobbant Észak-Korea rakétája, miközben megpróbálták pályára állítani a második kémműholdjukat.

Legutóbb pedig rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákat lőttek ki csütörtökön, amiről a szöuli hadsereg számolt be. Alig néhány óra telt el a több száz szeméttel teli léggömbök megjelenése és az újabb rakétaindítás között. Körülbelül 10 rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki Észak-Korea, amikkel a Koreai-félszigettől keletre eső vizekre céloztak. Soron kívül Nyomozást indított a rendőrség a Vígszínházban történt baleset ügyében

A CNA azt írja, a rakéták körülbelül 350 kilométert repültek, de az USA és Japán is elemzi a történteket, hogy többet tudjanak meg a részletekről. Dél-Korea szerint a kilövés provokáció volt, ami súlyosan veszélyezteti a Koreai-félsziget békéjét és stabilitását. Továbbra sem idilli a kapcsolat Észak-Korea és Dél-Korea között, ami újabb feszültségeket generálhat.

Annak ellenére, hogy az ENSZ határozata egyértelműen tiltja a ballisztikus technológiát használó kísérleteket, észak sorra hajtja végre azokat. A legkisebb mértékben sem tesznek eleget az ENSZ kéréseinek, ahogyan Dél-Koreának és Japánnak sem, akik aggódnak a helyzet miatt.

Szöul többek között azt is állítja, Phenjan az oroszoktól kapott technikai segítséget a kémműholdjuk kilövéséhez, amiért cserébe fegyvereket adtak nekik, hogy azokat felhasználhassák az ukránok ellen. Észak-Korea és Oroszország kategorikusan tagadta, hogy az ázsiai országnak lenne bármilyen szerepe is az ukránok elleni háborúban.

Hatalmas aszteroida közelíti meg a Földet szombaton

A 2024 MK csillagászati szempontból rendkívül közel, de biztonságos távolságban fog elhaladni.