Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,77 Ft
Euró
396,44 Ft
Font
468,88 Ft
Bitcoin
65,618 $

Észak-Korea súlyos figyelmeztetést küldött az USA-nak és Dél-Koreának

Észak-Korea azzal vádolta meg az Egyesült Államokat és Dél-Koreát, hogy kémrepülőgépekkel és kémhajókkal figyelik őket.

...svg content...Fotó: EPA/KCNA
Ázsia

Hujber Dávid

Szerkesztő

Az észak-koreai védelmi minisztérium szerint az USA és Dél-Korea fokozta a felderítő tevékenységét a területükhöz közel, majd figyelmeztették őket, lépni fognak, ha ezzel megsértik a szuverenitásukat és a biztonságukat – közölte vasárnap a KCNA. Kim Gang Il észak-koreai védelmi miniszterhelyettes számolt be a részletekről, elmondván, milyen gépeket figyeltek meg.

Állítása szerint az USA május 13. és 24. között legalább 16 RC-135-ös és U-2S stratégiai felderítőgépével, valamint RQ-4B drónjával repült a Koreai-félsziget felett. Emellett azzal vádolta a miniszterhelyettes a dél-koreai haditengerészetet és a parti őrséget, hogy fokozzák a katonai feszültséget az őrjáratok növelésével és a tengeri határok egyre gyakoribb megsértésével. Soron kívül Vitézy azonnal reagált Karácsony bejelentésére – szerinte Karácsony akár le is mondhatna

Észak-Korea azt sem vette jó néven, hogy Dél-Koreából indított léggömböket fedeztek fel, amik propaganda-szórólapokat tartalmaztak. Mindezt veszélyes provokációnak nevezték, miután észak-koreai disszidensek és dél-koreai aktivitások rendszeresen küldenek ilyen eszközöket, amik Phenjan-ellenes szórólapokat tartalmaznak, valamint élelmiszert, gyógyszert, pénzt, mini rádiókat és USB-meghajtókat, melyek tele vannak dél-koreai hírekkel és drámákkal.

A Reuters megemlíti, miniszterhelyettes azt mondja, ezek a tevékenységek súlyosan sértik Észak-Korea nemzeti szuverenitását és biztonságát, amit nem fognak szó nélkül hagyni. Tisztázta, ha úgy érzik, a nemzeti szuverenitásuk és a biztonsági érdekeik sérülnek, azonnal cselekedni fognak.

Karácsony Gergely tartotta a szavát, kérvényezte a főpolgármester-választás megismétlését

Noha az újraszámlálás után is ő nyerte a választást, a főpolgármester tartotta magát korábbi ígéretéhez, új választás kiírásáért folyamodott.