Clouds
21 Budapest
Dollár
346,81 Ft
Euró
370,65 Ft
Font
431,44 Ft
Bitcoin
27,128 $

Észak-Korea sokkal veszélyesebb lehet, mint a múltban volt

Fotó: EPA/KCNA
Észak-Amerika
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Egy amerikai tisztségviselő szerint Észak-Korea valószínűleg még mindig nem áll készen arra, hogy atomkísérletet hajtson végre.

Észak-Korea az elmúlt napokban több rakétakilövést hajtott végre, elsősorban az USA és Dél-Korea hadgyakorlata miatt. Az elzárt északi rezsim fenyegető hangulatban van, miközben a hírek szerint a népnek nagyon nem tetszik, hogy Kim Dzsongun lánya mindent megkap, addig sok más gyermek éhezik.

Soron kívül Fradisták is beleálltak a Sevilla és a Roma-szurkolók közti verekedésbe

Észak-Korea többek között azt is állítja, hogy egy nap leforgása alatt 800 ezren jelentkeztek egy esetleges USA elleni harcra. Egy ideje téma, hogy Észak-Korea atomkísérletre készülhet, amiről megoszlanak a szakértői vélemények.

Egyesek szerint már javában a tesztet készítik elő, míg mások úgy gondolják, továbbra sincs meg a kapacitásuk arra, hogy mindezt végrehajtsák. A Védelmi Hírszerző Ügynökség (DIA) igazgatója azt mondta, a jelek szerint Kim Dzsongun észak-koreai vezető nem készül atomteszt végrehajtására az USA és Dél-Korea közös hadgyakorlatának ideje alatt.

Az USA továbbra is éber marad

Hozzátette, ettől függetlenül az Egyesült Államok továbbra is éber marad. Amerikai tisztviselők közel egy éve figyelmeztetnek arra, hogy Észak-Korea 2017 óta először hajthat végre atomtesztet, amit az USA mellett Dél-Korea és Japán is komoly provokációnak tekintene.

Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó, illetve más tisztviselők 2022 májusában, Joe Biden amerikai elnök ázsiai útja előtt figyelmeztettek erre a lehetőségre. „Ugyanerre számítottam.” – mondta Scott Berrier altábornagy a DIA központjában az újságíróknak.

Látnak jelzéseket és figyelmeztetéseket az atomtesztre vonatkozólag, de Berrier szerint a kettő még nem egyezett egymással. Az amerikai-dél-koreai hadgyakorlat csütörtökön ér véget, amivel egy 11 napos gyakorlatsorozat zárul le.

Az altábornagy nem látja maga előtt, hogy Kim ezen időszak alatt hajtsa végre az atomtesztjét. A rakétakilövések viszont nem maradnak el, a dél-koreai Yonhap hírügynökség szerint szerdán stratégiai cirkálórakétákat engedhettek a levegőbe -írja a CNA.

Berrier azt is mondja, Kim még mindig nem elégedett Észak-Korea elrettentő erejével, annak ellenére sem, hogy az elmúlt években előrelépéseket tettek meg ezen a területen. Szerinte Kim pontosabb és halálos erejű rakétákat akar, miközben Észak-Korea hagyományos szárazföldi erői a rakétaprogramjuk miatt elsorvadtak. Ettől függetlenül Berrier állítja, ez most egy sokkal veszélyesebb Észak-Korea, mint az a múltban volt.