Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Észak-Korea megint súlyosan megfenyegette az USA-t

Fotó: Az észak-koreai állami hírügynökség (KNCA) által 2022. december 16-án közreadott képen Kim Dzsong Un észak-koreai vezető megtekint egy nagy tolóerejű, szilárd tüzelőanyaggal működő hajtóművel elvégzett sikeres rakétakísérletet az északnyugati Tongcsang-ri városnál működő Szohe műholdfelbocsátó és rakétakísérleti telepen december 15-én. MTI/EPA/KCNA
Ázsia
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Nem először tette ezt Észak-Korea, akiknek nem tetszik, hogy az Egyesült Államok hadgyakorlatokat tart körülöttük.

Phenjan az évek alatt többször megfenyegette az Egyesült Államokat, és legutóbb is így tettek. A legkeményebb reakcióval fenyegetőzik Észak-Korea az USA-val szemben, mely egyre több hadgyakorlatot tart Dél-Koreával közösen.

Észak-Korea élesen bírálta Dél-Koreát és az Egyesült Államokat a közös hadgyakorlataik miatt, mondván, ezekkel a gyakorlatokkal „szélsőséges vörös vonalra” sodorták a helyzetet a Koreai-félszigeten.

Most azzal fenyegetőznek, hogy a régiót „hatalmas háborús arzenállal és még kritikusabb háborús övezetté” változtatják. A csütörtökön kiadott nyilatkozatában az észak-koreai vezetés a „legkeményebb” válasszal fenyegetőzött, és közölték, Phenjan mindaddig nem érdekelt a párbeszédben, amíg Washington folytatja az általuk „ellenségesnek” nevezett politikáját.

Az USA ott van Dél-Korea mögött

A fenyegetés nem sokkal azután történt meg, hogy az amerikai védelmi miniszter, Lloyd Austin Szöulba látogatott, ahol ígéretet tett arra, hogy az USA fokozza a Koreai-félszigetre telepített fejlett katonai eszközök számát, köztük a vadászgépekkel és a repülőgép-hordózokkal – írja az Al Jazeera.

Észak-Korea, mely sorra végzi ki a saját embereit, felkészült arra, hogy válaszoljon, és ismét a nukleáris erőik esetleges bevetésével fenyegetőztek. Nem köntörfalaztak, és kilátásba helyezték az atomfegyvereik használatát, ha az USA minden határt átlép.

A hivatalos észak-koreai tájékoztatás szerint, ha az USA továbbra is stratégiai eszközöket vet be a Koreai-félszigeten és annak környékén, Észak-Korea mindezt nem fogja válasz nélkül hagyni, és elrettentésről beszéltek.

Észak-Korea nem áll szóba az USA-val

Észak-Korea hosszú évek óta azon a véleményen van, hogy az USA és Dél-Korea támadásokat szimulálnak ellenük, addig a szövetségesek azt mondják, ezek a gyakorlatilag a védekezésről szólnak.

Jeon Ha Gyu, a dél-koreai védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, a minisztérium nem ad azonnali reakciót az észak-koreai nyilatkozatra. A legutóbbi hadgyakorlatra szerdán került sor, aminek ideje alatt az USA B-1B bombázói, illetve F-22-esek és F-35-ösök emelkedtek a levegőbe.

Ennek a célja pedig az volt, hogy elrettentsék Észak-Koreát attól, hogy folytassa a tevékenységeit az illegális rakétatesztekkel. Egyelőre nem hozták nyilvánosságra, hogy a közös hadgyakorlatban hány dél-koreai és amerikai gép vett részt, miközben Észak-Korea semmilyen szinten nem hajlandó felvenni a kapcsolatot az USA-val, 2019 óta nem volt kommunikáció a két ország között a nukleáris kérdések miatt.