Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
445,53 Ft
Bitcoin
23,076 $

Dél-Korea és az USA közös nukleáris gyakorlatokról tárgyal Észak-Korea miatt

Fotó: Az észak-koreai kormány által közreadott felvétel résztvevőkről 600 milliméteres rakétarendszerek átadási ünnepségén a hatalmon levő Koreai Munkapárt phenjani székházánál 2022. december 31-én. MTI/AP/Észak-koreai kormány/KCNA/KNS
Észak-Amerika
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

A dél-koreai elnök egy kiterjesztett elrettentés lehetőségéről beszél Észak-Korea kapcsán, mely az elmúlt egy évben rengetegszer átlépte azt a bizonyos határt.

Észak-Korea fő célja, hogy nagy atomhatalommá váljon, és ennek érdekében mindent meg is tesz. Kim Dzsong Un észak-koreai vezető 2023-ra már ki is adta az utasítást, miszerint tömegesen kell gyártaniuk a taktikai atomfegyvereket.

Soron kívül Újabb lövöldözés Kaliforniában, legalább hárman meghaltak

Többek között Dél-Koreát is erősen aggasztja az, amit Észak-Korea csinál, hiába a szankciók. Az észak-koreai vezetés semmibe veszi a törvényeket és a szankciókat, sorra hajt végre különböző rakétateszteket és egyéb más fejlesztéseket.

Yoon Suk-yeol dél-koreai elnök elárulta, Szöul és Washington közös gyakorlatokról tárgyal az amerikai nukleáris eszközök bevonásával, hogy így lépjenek fel Észak-Korea egyre duzzadó atom- és rakétaprogramja ellen.

A Chosun Ilbo-nak adott interjújában azt mondta, Washington jelenlegi nukleáris ernyője és kiterjesztett elrettentése már nem elegendő a dél-koreai emberek megnyugtatására. Az elnök hozzátette, az USA azt mondta nekik, ne aggódjanak, mert mindenről gondoskodni fognak, ugyanakkor csak ezzel már nehéz meggyőzni a népüket.

„Bizonyos fokig az amerikai kormány is megérti ezt.” A kialakult helyzet miatt Szöul részt akar venni az amerikai nukleáris erők működésében. Dél-Korea elnöke szerint ugyan a nukleáris fegyverek az USA tulajdonában vannak, a tervezést, az információcserét, a gyakorlatot és a kiképzést a két országnak közösen kellene végeznie – írja az Al Jazeera.

Yoon elmondása szerint az USA meglehetősen pozitívan áll az ötlethez, de valószínűleg ez sem fogja különösebben meghatni Észak-Koreát, maximum újabb rakétakilövésekkel válaszol a hírekre, vagy a közös gyakorlatokra, mint tették azt korábban.

Az elemzők is úgy látják, hogy tovább fokozódhatnak a feszültségek a térségben, és a katonai feszültség szintje meghaladhatja a 2017-es évit a Koreai-félszigeten. Észak-Korea eddig semmiben nem engedett, és továbbra sem hajlandó tárgyalni, többek között az USA-val sem.