Clouds
21 Budapest
Dollár
359,90 Ft
Euró
390,92 Ft
Font
443,35 Ft
Bitcoin
22,965 $

Kivégezhették Észak-Korea volt külügyminiszterét

Phenjan, 2022. szeptember 9. A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un észak-koreai vezetõ, a Koreai Munkapárt elsõ titkára beszédet mond a phenjani parlamentben Korea kettészakadása 74. évfordulójának alkalmából 2022. szeptember 8-án. A Koreai-fésziget északi részén 1948. szeptember 9-én kiáltották ki a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságot. MTI/EPA/KCNA
Ázsia

Bense Róbert

Szerkesztő

Ri Dzsongho meghatározó szerepet játszott a Donald Trump volt amerikai elnökkel 2018-ban és 2019-ben tartott csúcstalálkozókon.

A dél-koreai nemzeti hírszerző szolgálat ugyan beszámolt Ri eltávolításáról, ugyanakkor kivégzését nem erősítette meg. A japán Jomiuri Sinbun azonban meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy tavaly kivégezték az északi külügyminisztert.

Soron kívül Kiderült, ennyit költenek havonta internetre és tévére a magyarok

A Jomiuri Sinbun információi szerint több, korábban a brit nagykövetségen dolgozó észak-koreai diplomatát is kivégeztek az elmúlt évben. Ám több olyan eset is előfordult már Észak-Koreában, hogy elítéltnek hitt tisztviselők újra feltűntek a színen.

Rit utoljára 2020 áprilisában említette az észak-koreai állami média, amikor eltávolították az Államügyek Bizottságából, a Kim által elnökölt legfőbb döntéshozó testületből – számolt be róla a CNA.

Az egykori külügyminiszter többéves tapasztalattal rendelkezett az amerikai – észak-koreai nukleáris tárgyalások terén, és mind a 2018-as, mind pedig a 2019-es Kim-Trump csúcstalálkozón részt vett.

Az egykori külügyminiszter a sikertelennek ítélt hanoi találkozót követően tartott sajtótájékoztatót, melyen elmondta, hogy Kim Dzsongun „reális javaslatokat” tett, ám Donald Trump több engedményt követelt.