Clouds
21 Budapest
Dollár
358,30 Ft
Euró
389,00 Ft
Font
443,51 Ft
Bitcoin
23,187 $

Így reagált a futballvilág Christian Eriksen összeesésére

A dán Christian Eriksent hordágyon leviszik a pályáról a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság B csoportjának elsõ fordulójában Finnország ellen játszott mérkõzésen Koppenhágában 2021. június 12-én. MTI/EPA/Getty pool/Stuart Franklin
Sport
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Christian Eriksen, a dán labdarúgó válogatott és az olasz bajnokságban szereplő Internazionale játékmestere a Dánia – Finnország mérkőzésen esett össze és a helyszínen kellett újraéleszteni.

A megrázó képsorok az egész futballvilágot lesokkolták, a dán és a finn játékosok sem tudták visszatartani érzelmeiket. Eriksen esetéből szerencsére tragédia nem lett, jelenleg kórházban van és már kommunikált is a csapattársakkal.

Hatalmas segítséget nyújtott a tragédia elkerülésében Simon Kjaer, a dánok csapatkapitánya, aki rendkívüli vezetői képességekről tett tanúbizonyságot csapattársa rosszulléténél. Eriksen állapotáról egyelőre nem tudni sokat, de annyi biztos, hogy eszméleténél van.

A futballvilág szinte minden szegmense reagált Eriksen esetére és a remek hírekre, amelyek ezt követően érkeztek. A BBC stúdiójában például Cesc Fabregas, az AS Monaco jelenlegi, Chelsea és az Arsenal korábbi játékosa a szavakat is alig talált az eset idején:

„Nem igazán tudom, mit mondjak. Az egész testem remeg. Csak Christian családjára tudok gondolni, hogy min mehetnek keresztül. Ez egy nagyon-nagyon szomorú pillanat, a legjobbakért imádkozom. Ilyenkor jössz rá; hogy ez csak egy játék. Minden másodpercet élvezni kell, szenvedélyesnek kell leni, de vannak dolgok, ahol ez már többé nem számít. Az egészség sokkal fontosabb. Élvezni kell mindent az életben és áldottnak kell érezni magunkat. Sokkoló volt és mindannyiunknak egy emlékezető”

Gary Lineker, az angolok korábbi csatárlegendája szintén hasonló reakciót fogalmazott meg, amikor meglátta a dán játékmester összeesését:

„Ez volt az egyik legaggasztóbb jelenet, amit futballmeccsen valaha láttam. Christian Eriksen a földre zuhant, a csapattársai láthatóan aggódva állják körbe. Ilyenkor a futball másodlagos. Egyből Fabrice Muamba jutott eszembe. Neki sikerült túlélnie, reméljük Christiannak is sikerülni fog”

Muamba, aki még 2012-ben esett össze hasonló módon a Bolton játékosaként, egy Tottenham Hotspur elleni mérkőzésen, szintén reagált a jelenetekre. Ő szűkszavúan reagált, de ebben minden benne volt: „Könyörgök, Istenem”.

Cristiano Ronaldo, a Juventus ötszörös aranylabdás klasszisa szintén reagált az Instagrammon az esetre, amikor az megtörtént és érzelmesen üzent a dán játékosnak:

„Imádkozunk Christian Eriksenért és családjáért, ők járnak az eszünkben. A futballvilág együtt várja a jó híreket. Számítok rád, hogy lassan újra a pályán talállak, Chris! Maradj erős!”

A Magyar Labdarúgó Szövetség is közzétett egy közleményt a hivatalos Twitter-oldalán, melyben szintén jókívánságukat fejezték ki a dán játékos felé:

„Christian Eriksen állapota az UEFA tájékoztatása szerint stabil. Mihamarabbi teljes felépülést kívánunk a dán válogatott játékosának”

Alekszander Ceferin; az UEFA-elnöke szintén megszólalt Eriksen rosszullétét követően és gyors felépülést kívánt neki. Fabregashoz és Linekerhez hasonlóan ő is kiemelte, hogy ilyenkor mindent átértékel az ember:

„Mihamarabbi felépülést kívánok Christiannak, erőt és hitet kívánok a családjának. Ilyenkor a futballcsalád egysége nagyon erős, ő és családja mindenkinek a jókívánságát meg foga kapni. Mindkét csapat szurkolója az ő nevét kiáltotta. A futball gyönyörű játék és Christian is gyönyörűen játssza”

Mauricio Pochettino, a Tottenham és személyesen Christian Eriksen korábbi menedzsere szintén jókívánságát fejezte ki a dán felé, mint fogalmazott: „Csak pozitív gondolatokat kívánok Christiannak, épülj fel mihamarabb”. A Tottenham pedig később, egy külön bejegyzésben is üzent:

„Azoknak, akik ilyen gyorsan reagáltak, csak azt tudjuk mondani, hogy köszönjük. Christiannak pedig üzenjük, hogy veled vagyunk és imádkozunk érted”

Jelenlegi klubja, az Inter sem maradt el: „Forza (Hajrá) Chris, folyamatosan gondolunk rád!”

Gareth Southgate, az Angol válogatott menedzsere szintén közzétett egy nyilatkozatot a helyzetről, nagy örömmel fogadták, hogy Eriksenről milyen hírek érkeztek:

„Az FA, a játékosok és a stáb nevében a legjobbakat kívánjuk Christiannak és mindenkinek, aki közel áll hozzá. Ezúton is hálánkat fejezzük ki azoknak, akik a segítségére rohantak és megkapta azt a kezelést, melyre szüksége volt. Ma este csak Christianra és családjára gondolunk”

A Belgium – Oroszország mérkőzésen is több alkalommal megemlékeztek Eriksenre. Mint írtuk, Romelu Lukaku az első góljának gólörömét is neki szánta, míg két orosz szurkoló egy „egészséget Eriksennek” feliratú orosz zászlót tartott fenn a meccsen.

A Manchester United is a klub hivatalos Twitter-oldalán fejezte ki örömét a pozitív hírek kapcsán, ami Eriksen esetében érkezett:

„Nagy örömmel halljuk a legújabb híreket Christian Eriksen állapotról, továbbra is ő és családja fog járni a fejünkben. Ki szeretnénk fejezni elképesztő hálánkat mindenkinek Koppenhágában, aki ilyen gyorsan tudott reagálni és ilyen kétségbeejtő körülmények között dolgozott”

Még Vilmos herceg is üzent Eriksennek, aki megköszönte az orvosi stábnak és Anthony Taylor bírónak, hogy ilyen gyorsan reagáltak. Harry Kane, az angol válogatott támadója pedig szeretetét küldte Christiannak és családjának.

Asmir Begovic, a Bournemouth bosnyák kapusa azonban egy más megközelítésben állt ehhez és könyörtelenül beleszállt a futballszövetségeket és a szezonok szervezőibe a megfeszített tempó és a pihenési lehetőség hiánya miatt:

„A játékosok egészségét hosszú ideje nem veszik figyelembe. Minél több és több mérkőzést kell belesűríteni egyre rövidebb periódusokba, mely a játékosok esetében súlyosabb egészségügyi gondokhoz vezethet. Reménykedjünk, hogy a hatalomban lévő emberek lassan felismerik ezt”