Christian Eriksen első szavai, miután megmentették az életét: “Még csak 29 éves vagyok”

A dán Christian Eriksent hordágyon leviszik a pályáról a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság B csoportjának elsõ fordulójában Finnország ellen játszott mérkõzésen Koppenhágában 2021. június 12-én. MTI/EPA/Getty pool/Stuart Franklin
not image

Borbély Fanni

2021.június.18 - 14:33

Egy német orvos elmesélte, hogyan rohant le a lelátóról, hogy segítsen Christian Eriksennek, miután a dán középpályás szombaton összeesett a pályán.

Jens Kleinfeld elmondta, hogy látta, ahogy a csapat orvosai küszködnek a helyzettel, és úgy döntött, közbe kell lépnie. Azt a “szép pillanatot” is leírta, amikor a játékos kinyitotta a szemét, miután magához tért, és angolul közölte vele: “Itt vagyok”.

Kleinfeld elmondta, hogy egészen véletlenül keveredett a Dánia-Finnország mérkőzésre a koppenhágai lelátóra, miután korábban egy edzést végzett a pálya szélén álló orvosi csapattal, amely történetesen a sürgősségi elsősegélynyújtás oktatását is magában foglalta. Elmondta, hogy az általa tartott képzést azonnal a gyakorlatba ültették, amikor a pálya szélén álló csapat Eriksen segítségére sietett.

“A lelátón voltam a túloldalon, amikor összeesett. Először nem gondoltam semmit. De aztán láttam, hogy a dán csapatorvos elég hektikusan viselkedik. Azonnal felismertem, hogy ez nem egy normális sérülés”

– mondta Kleinfeld a Bild német lapnak adott interjújában.

“A játékosok a kezükbe temették arcukat. Ekkor jeleztem az oldalvonali csapatnak, és ők berohantak a pályára. Volt náluk egy defibrillátor. Ezután szóltam a kollégáimnak, akikkel együtt ültem a lelátón: “Ki kell mennünk a pályára”.”

Kleinfeld elmondta, hogy az oldalvonali csapat megkezdte az újraélesztés folyamatát, először szívmasszázzsal, majd előkészítették a defibrillátort, és megkezdték az elektródák felhelyezését Eriksen testére. “Aztán átvettem az irányítást. Elektrosokkot adtunk neki, és folytattuk a szívmasszázzsal” – mondta.

Kleinfeld meghatározónak nevezte a mérkőzés előtt az orvosi csapatnak tartott vészhelyzeti képzést, amelyet Eriksen újraélesztése során be is mutatott. Elmondta, hogy szerinte a dán csapatorvos eleinte nehezen boldogult.

“Eleinte nem tudta felfogni a helyzet súlyosságát. Amikor elkezdesz egy újraélesztést, akkor azt a lehető leggyorsabban kell elvégezned. De a csapatorvosok elsősorban sok más sérülést kezelnek, ezért nehezebb számukra azonnal felismerni a hirtelen szívhalált. Ez akkor vált világossá számomra, amikor láttam, hogy megpróbálták kihúzni a nyelvét a torkából. Nem így kell megmenteni egy életet. A fej minimális mozgatása bőségesen elegendő.”

Kleinfeld azt mondta, hogy a defibrillátor által adott áramütések kulcsfontosságúak voltak Eriksen visszahozásában. Elmondta, hogy ha a defibrillátort az első két percen belül használják, akkor a túlélés esélye majdnem 90 százalék, és minden elvesztegetett perccel 10 százalékkal csökken a valószínűsége annak, hogy sikerül visszahozni.

“Tehát a gyorsaság a legfontosabb. Két-három percbe telt, amíg Eriksen megkapta az áramütést. Ez azt jelentette, hogy nagyon nagy volt az esélye a túlélésre”

– mondta.

Röviddel az újraélesztés után Eriksen visszanyerte az eszméletét.

“Kinyitotta a szemét és beszélt hozzám. Megkérdeztem tőle angolul: ‘Újra itt vagy?’ Azt mondta: “Igen, itt vagyok’. Aztán azt mondta: ‘A francba, még csak most töltöttem be a 29. életévemet’.”

” Mondtam neki, hogy most már minden rendben van, és nincs többé veszélyben. Azonnal megértett mindent, és rögtön a mellkasára tette a karját”.

Kleinfeld elmondta, hogy ez egy “tankönyvi újraélesztés” volt, és az eset “olyan volt számára, mint egy normális feladat”. “Egyszerűen mindent kizártam” – mondta.

“Csodálatos pillanat volt, amikor Eriksen újra kinyitotta a szemét.”

Ahogy arról a Guardian is beszámolt, Morten Boesen, a dán csapat orvosa csütörtökön elmondta, hogy Eriksennek pacemakert kell beültetni.