Enyhül a koronavírus-fertőzés súlyossága, leggyakrabban megfázásszerű tünetek jelentkeznek

Pixabay
not image

Kulcsár Péter

2021.június.24 - 08:12

Több mint másfél éve tört ki a covid-világjárvány, ám a vakcinációs kampánynak és a természetes immunitás kialakulásának köszönhetően egyre csillapodik a tünetek erőssége.

A Zoe Symptom nyomkövető applikáció vezető fejlesztője, Tim Spector szerint május óta jelentősen enyhült a koronavírus-fertőzéshez köthető szimptómák súlyossága, leggyakrabban fejfájásra, gyulladt és száraz torokra, valamint orrfolyásra panaszkodnak a páciensek, a szaglásvesztés és a köhögés már csak az ötödik leggyakoribb tünet.

Mindezekből kifolyólag megállapítható, hogy a Sars-CoV-2 vírus a többi koronavírushoz hasonlóan, amelyek például megfázást okoznak, egy olyan törzzsé szelídülhet, ami pontosan ahhoz hasonló tünetekkel járhat majd, mint amilyet egy enyhébb nátha során észlelhetünk – olvasható a Hart Group tudósításában.

A Delta variáns térnyerésével szakértők egy része úgy gondolja, őszhöz közeledvén ismét berobbanhat a járvány, ám az adatok teljesen mást mutatnak. Az Egyesült Királyságban februárban mindössze 223-an kerültek kórházba az Indiából származó koronavírus-mutáció miatt, és a beazonosított fertőzöttek többsége aszimptomatikus volt.

Ha ezt mérlegeljük és párhuzamba vonjuk azzal, hogy időközben az oltási program fellendült, és már a fiatalok is részesülhetnek covid elleni védőoltásban, kijelenthető, hogy a koronavírus-fertőzés már csupán minimális rizikóval bír, ezért a széles körű tesztelés is kezd okafogyottá válni.

Az oltásoknak köszönhetően a brit variáns fertőzési rátája a szigetországban 15 százalékról 8 százalékra esett vissza, míg a Delta törzsnél ugyanez a mutató jelenleg 14 százalékon áll, ám folyamatosan csökken, ami az eddigi adatokból tökéletesen látszik.

Ha mindezt összegezzük, akkor nyilvánvalóvá válhat, hogy a Delta variáns korántsem annyira veszélyes, mint ahogyan azt eddig feltételezték, és bár igaz, hogy több embert képes megfertőzni, mivel a tünetek enyhék vagy észre sem vehetőek, így lényegében elmondható, hogy egy átlagos megfázás kockázataival jár a betegség.