A Delta variáns veheti át az uralmat a Földön, közeleg a negyedik hullám?

MTI/AP/Moszkvai Hírügynökség/Denis Grishkin
not image

Kulcsár Péter

2021. június 19. - 21:54

A Robert Koch Intézet legfrissebb adatai alapján Magyarországon, Csehországban, Boszniában és Peruban a legmagasabb a halálozási ráta, az Indiából származó Delta variáns pedig tovább súlyosbíthat a helyzeten.

Az ATV Híradó riportjából kiderült, rohamtempóban terjed világszerte az indiai eredetű Delta variáns, melynek köszönhetően Moszkvában egy nap alatt rekordot döntött az újonnan nyilvántartásba vett covid-fertőzöttek száma.

Szergej Szobjanyin főpolgármester mindezek apropóján meghosszabbította a nemrég elrendelt korlátozásokat, a moszkvai lakosok azonban jelezték, nem szeretnék, ha a megszorítások huzamosabb ideig tartanának.

“Ha nálunk is az lesz, ami más országokban, akkor lázadás fog kitörni, nagyobb, mint amilyen a Navalnij melletti tüntetés volt” – mondta egy helyi lakos.

Bizonyos orosz térségekben néhány foglalkozási ág képviselőinek már kötelező beoltatniuk magukat koronavírus ellen, Moszkvában például a nagyobb számú emberrel foglalkozó szolgáltatóknak is.

A magas fertőzőképességgel rendelkező Delta variáns lehet a domináns törzs Németországban, szakemberek véleménye szerint őszre érkezhet meg az újabb járványhullám Európába.

A Robert Koch Intézet vezetője elmondta, a Delta variáns jelenleg a fertőzések körülbelül 6 százalékáért felel, azonban egyre nagyobb mértékben növekszik az aránya. Minden attól függ, mennyire intenzíven alkalmazzuk a megelőzéshez szükséges intézkedéseket, az pedig szerinte nem kérdés, hogy az indiai eredetű törzs lesz az uralkodó mutáció a kontinensen.