A delta variánst sem szabad félvállról venni, Szlávik elmondta, miért

Fotó: Gulyás Gábor háziorvos beolt egy nőt az amerikai Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen egyadagos koronavírus elleni vakcinájával nyíregyházi háziorvosi rendelőjében 2021. június 16-án. MTI/Balázs Attila
not image

Hujber Dávid

2021. június 17. - 10:49

Szlávik János tisztázta, hogy adott esetben a delta variáns is kegyetlen tud lenni, ami egyelőre a jelek szerint enyhébb tüneteket produkál.

Mostanában a delta variánsról hallani, ami a koronavírus egyik új mutációja. Az eddigi tapasztalatok arra utalnak, hogy sokszor egyfajta enyhe náthás tüneteket produkál a fertőzés, de ettől még nagyon veszélyes lehet.

„Valóban úgy tűnik, hogy azokban az országokban, ahol nagy az átoltottság, például az Egyesült Királyságban, kicsit mások a klinikai tünetek. A fiatalok azt mesélik, hogy egy erősebb nátha, némi fejfájással és fáradtsággal az egész.” – mondta Szlávik a Mokka vendégeként.

Ez amiatt lehet veszélyes, mert az enyhébb tünetekkel rendelkező fiatalok ugyanúgy fertőzhetnek, és azok, akik a rizikócsoportba tartoznak, adott esetben komolyabb veszélybe kerülhetnek. Többek között emiatt is fontos az oltás felvétele.

„Amit ők úgy gondolnak, hogy esetleg náthásak. Ez azért veszélyes, mert ők fertőzhetnek ilyenkor, tehát azért érdemes a tesztelést továbbra is folytatni. Indiában kimutatták, hogy valóban mások a tünetek, de ugyanolyan veszélyes tud lenni azoknak, akiknek valamilyen rizikójuk van.”

A halotthűtési szolgáltatások működése is bizonyítja a koronavírus-járvány okozta tragédiát

„Azt kell mondjam, hogy lehet, az általános tünetek enyhébbek, de ha valaki rizikócsoportba tartozik, akkor ugyanolyan kegyetlen tud lenni, mint a korábbi variáns.” – tette hozzá a válaszában a neves és ismert szakértő.