Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,87 Ft
Euró
380,91 Ft
Font
443,82 Ft
Bitcoin
43,942 $

Enyhítik az elhúzódó covid-betegség tüneteit a koronavírus elleni vakcinák

Miközben a pandémia hazánkban új fokozatba kapcsolt, kutatók rájöttek, hogy a covid-vakcinák segíthetnek az úgynevezett poszt-covid szindrómával küzdő pácienseknél a teljes felépülésben.

Kunszállás, 2021. március 18. Kasza Beáta háziorvos az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinát készíti elő oltáshoz kunszállási rendelőjében 2021. március 18-án. MTI/Bús Csaba
Egészség/Életmód

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az elhúzódó covid-betegek gyakran heteken vagy hónapokon keresztül szenvednek a fertőzés utáni kellemetlen panaszokkal, legyen szó éppen agyködről, levertségről, ízületi és izomfájdalmakról, köhögésről, légszomjról vagy lázról.

Brit tudósok bebizonyították, hogy megelepő módon a Pfizer és az Oxford-AstraZeneca covid elleni védőoltásai megelőzték a poszt-covid szindróma szimptómáit, valamint feljavították azoknak a betegeknek az állapotát, akik ezekkel a szűnni nem akaró tünetekkel küzdöttek – olvasható a Popular Science riportjában. Soron kívül Kiderült, hány buszvezető sztrájkolt vasárnap a Volánbusznál

Frances Simpson, a Coventry Egyetem pszichológusa és covid-szakértője elmondta, a hónapokon át tartó szenvedéseknek hamarosan véget vethetnek, hála az oltóanyagoknak, melyek maximális védelmet nyújthatnak a kínzó fájdalmakkal szemben.

Tudósok egyelőre nem tudják, pontosan mi okozhatja a poszt-covid tüneteket. Az eddigi adatok alapján azt feltételezik, az immunrendszer dolgozhat a háttérben a vírus teljes elpusztításában, de az sem elképzelhetetlen, hogy a szervezet túlzott reakciója a ludas a kellemetlenségekért.

Mivel a vakcinák antitest és T-sejt reakciót idéznek elő az immunrendszerből, ezért jelentősen redukálják az újrafertőződés esélyét, legyen szó szimptomatikus vagy aszimptomatikus esetről, ami megmagyarázná, miért enyhítenek az elhúzódó covidosok panaszain a védőoltások.

Habár a tanulmány eredményeit még ellenőrizniük kell további kísérletekkel, az előzetes konklúziók biztatóak, főként úgy, hogy a vakcinációs program világszerte egyre több országban indult be, így elkerülhető a poszt-covidos tünetegyüttesek súlyosbodása.

A jövő hét első felében esős időnk lesz, majd visszatérnek az éjszakai fagyok

Noha napsütésre van kilátás a jövő hét második felében, az éjszakai fagyok miatt didergősen indulnak majd a reggelek.

Egymásba botlott Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij (Videó)

Az új argentin elnök, Javier Milei beiktatásán jelen volt Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij, az egymással nem túl jó kapcsolatot ápoló miniszterelnök találkozásáról videó is készült.

Megállapodott az EU a mesterséges intelligencia szabályozásáról

A cél az, hogy korlátokat szabjanak a generatív AI platformok korlátlan fejlődésének, és megakadályozzák a technológiával való visszaélést anélkül, hogy veszélyeztetnék az ágazat innovációit.