Dollár
402,97 Ft
Euró
406,55 Ft
Font
480,82 Ft
Bitcoin
23,429 $

Enyhítik az elhúzódó covid-betegség tüneteit a koronavírus elleni vakcinák

Kunszállás, 2021. március 18. Kasza Beáta háziorvos az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinát készíti elő oltáshoz kunszállási rendelőjében 2021. március 18-án. MTI/Bús Csaba
not image

Kulcsár Péter

2021. március 20. - 07:29

Miközben a pandémia hazánkban új fokozatba kapcsolt, kutatók rájöttek, hogy a covid-vakcinák segíthetnek az úgynevezett poszt-covid szindrómával küzdő pácienseknél a teljes felépülésben.

Az elhúzódó covid-betegek gyakran heteken vagy hónapokon keresztül szenvednek a fertőzés utáni kellemetlen panaszokkal, legyen szó éppen agyködről, levertségről, ízületi és izomfájdalmakról, köhögésről, légszomjról vagy lázról.

Soron kívül 300 embernek kellett elhagynia egy társasházat a Corvin sétányon Budapesten

Brit tudósok bebizonyították, hogy megelepő módon a Pfizer és az Oxford-AstraZeneca covid elleni védőoltásai megelőzték a poszt-covid szindróma szimptómáit, valamint feljavították azoknak a betegeknek az állapotát, akik ezekkel a szűnni nem akaró tünetekkel küzdöttek – olvasható a Popular Science riportjában.

Frances Simpson, a Coventry Egyetem pszichológusa és covid-szakértője elmondta, a hónapokon át tartó szenvedéseknek hamarosan véget vethetnek, hála az oltóanyagoknak, melyek maximális védelmet nyújthatnak a kínzó fájdalmakkal szemben.

Tudósok egyelőre nem tudják, pontosan mi okozhatja a poszt-covid tüneteket. Az eddigi adatok alapján azt feltételezik, az immunrendszer dolgozhat a háttérben a vírus teljes elpusztításában, de az sem elképzelhetetlen, hogy a szervezet túlzott reakciója a ludas a kellemetlenségekért.

Mivel a vakcinák antitest és T-sejt reakciót idéznek elő az immunrendszerből, ezért jelentősen redukálják az újrafertőződés esélyét, legyen szó szimptomatikus vagy aszimptomatikus esetről, ami megmagyarázná, miért enyhítenek az elhúzódó covidosok panaszain a védőoltások.

Habár a tanulmány eredményeit még ellenőrizniük kell további kísérletekkel, az előzetes konklúziók biztatóak, főként úgy, hogy a vakcinációs program világszerte egyre több országban indult be, így elkerülhető a poszt-covidos tünetegyüttesek súlyosbodása.