Elutasítják a vendéglátóhelyek a vakcinaútlevél ötletét

Fotó: MTI/Varga György
not image

Kulcsár Péter

2021.március.28 - 17:10

Az Egyesült Királyságban lévő kocsmák és bárok tulajdonosai a Konzervatív Párt politikusaival együtt élesen kritizálták Boris Johnson miniszterelnök legutóbbi felvetését, mely szerint kizárólag beoltott személyek ülhetnének be a vendéglátóhelyekre.

A miniszterelnök múlt héten tett javaslatot arra, hogy vizsgálják meg a lehetőségét a vakcinaútlevelek vendéglátó- és szórakozóhelyeken való alkalmazását, illetve azt, hogy kizárólag negatív teszttel és átoltottsági igazolvánnyal lehessen szabadon mozogni az országban.

Az úgynevezett Coronavirus Act elfogadása jóvoltából legalább szeptember végéig érvényben maradhat a szükséghelyzet Nagy-Britanniában, melynek köszönhetően a kormány gyorsított eljárásban fogadhatja el az újabb törvényjavaslatokat és rendeleteket.

Az intézkedési csomagot nem mindenki fogadta kellően pozitívan, több parlamenti képviselő is drákói szigorral illette a miniszterelnököt, mondván az Egyesült Királyság történelme során egyszer sem fordult még elő, hogy nemzeti szocialistákat megszégyenítő módon tartsák uralmuk alatt a lakosságot – írta az MSN hírportál.

Steve Baker elmondta, nemcsak a kocsmák és bárok járhatnak rosszul, hanem például a terhes kismamák is, akik mivel nem kaphatják meg egészségügyi állapotukból kifolyólag a vakcinákat, lényegében a társadalom kitaszítottjaivá válhatnak.

Kate Nicholls, a brit vendéglátóipari egységeket tömörítő országos szervezet elnöke elmondta, az új rendelet kivitelezhetetlen, egyben jogilag – finoman szólva is – ellentmondásos:

“Kulcsfontosságúnak tartjuk, hogy a vendéglátóhelyek látogatását ne kössék kötelező oltásokhoz vagy vakcinációs igazolványokhoz. Ez az egész megvalósíthatatlan, hiszen konfliktus alakulna ki a személyzet és az ügyfelek között, nem beszélve arról, hogy alapvető emberi jogokat sértenének meg.”